26 Aralık 2017 Salı

PATRONLAR DA ASGARİ ÜCRETTEN ŞİKAYETÇİ...!

TİSK, yan ödemeler nedeniyle sendikalı iş yerindeki işçinin işverene maliyetinin 1.156 TL daha fazla olduğunu belirterek 
yeni bir asgari ücret sistemine geçilmesini önerdi.

Cahit UYANIK 

Belki inanmayacaksınız ama patronlar da asgari ücretten şikayetçi...

İşveren sendikalarının çatı örgütü konumundaki Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), asgari ücretin yükünün sendikalı iş yerlerinde, sendikasız iş yerlerine göre  işçi başına 1.156 TL daha fazla olduğunu belirtiyor. TİSK, bu adaletsizliğin yaşanmaması için öneriler de getiriyor. 


Ayrıntısına bakalım...

TİSK, toplu iş sözleşmesi uygulanmayan bir iş yerinde, bir işçinin işletmeye aylık maliyetinin 1.411 TL olduğunu belirtiyor... Toplu iş sözleşmesi uygulanan iş yerlerinde ise -işçilere yapılan yan ödemeler de hesaplamaya girdiğinden- bir işçinin maliyeti 2.567 TL... Arada 1.156 TL fark var ki, TİSK bunun sendikasız-sendikalı iş yerlerinin maliyetleri açısından 'ciddi bir haksız rekabete yol açtığını' söylüyor.

TİSK, devletin işçilere yapılan tüm yan ödemeler ile sosyal yardımları SGK primine tabi tuttuğunu; ancak bunları ücret kabul etmediğini (eğer ücret yani gider kabul edilseydi, işveren daha az vergi ödeyebileceğini anlatmaya çalışıyor) bunun da bir başka haksız rekabet unsuru olduğunu ifade ediyor.

TİSK'in önerdiği çözüm ise iki seçenekli:

1) AB'de olduğu gibi sendikalı iş yerlerinde yasal asgari ücret uygulanmasın ve asgari ücret işçi-işveren arasında müzakere ile belirlensin...
2) Asgari Ücret Tespit Komisyonu, ücreti; sendikalı ve sendikasız iş yerlerine göre farklılaştırsın...

TİSK, devlet memurlarına uygulanan asgari ücret tanımının işçilere de uygulanması  ile devamlılık arz eden tüm nakdi ödemelerin asgari ücret sayılmasını (dolayısıyla vergi matrahı oluşumunda dikkate alınması) istiyor.

Asgari ücret konusu Nasrettin Hoca fıkrasına benziyor:

Sen de haklısın (işçiler), sen de haklısın (sendikalaşmaya izin veren işverenler)...

(20.05.2015)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder