27 Şubat 2015 Cuma

YOKSA FARK ETMEDEN 'UZAY YOLU ÇAĞI'NA GİRDİK Mİ?"


 Cahit UYANIK

Leonard Nimoy bugün hayatını kaybetti. Nimoy'un canlandırdığı Mr. Spock karakteri ile çok sevilen 'Uzay Yolu'nda (Star Trek) ; hayali Vulkan Gezegeninden gelen bu adamın ve diğer Atılgan mürettebatının elinde 40-45 yıl önce gördüğümüz bir çok süper teknolojik aleti neredeyse hepimiz kullanıyoruz günümüzde... Neler mi?
* Kablolu bağlantısı olmayan, sesli ve görüntülü mobil haberleşme aygıtı (Biz buna cep telefonu diyoruz)
* Lazer ışığı kullanan, öldürme ve bayıltmaya ayarlanabilen phaser adlı tabanca (Böyle bir tabanca satışta değil, ama icat edilmediğini bilemiyoruz. Çünkü lazerler, modern tabancalarda hedef işaretleme amaçlı kullanılıyor. İstenirse öldürme amaçlı da kullanılabilir.)
* Mr. Spock'a istediği her konuda bilgi veren ana bilgisayar veya ana elektronik beyin (Google gibi arama motorları sayesinde hemen her konuda birkaç saniyede bilgi sahibi olabiliyoruz)
* Otomatik açılır-kapanır kapılar (Artık neredeyse ücra yerleşim yerlerinde bile kullanılıyor.) 

* Şifre ile açılabilen kapılar (Artık bırakın şifreyi, göz irisini taratarak açılabilen kapılar bile icat edildi)

* Atılgan'ın bir gezegene yaklaşırken ana bilgisayarın inceleme yaparak jeolojik yapısı, yaşam formları hakkında bilgi vermesi (Dünyanın etrafında askeri ve istihbarat uydularının yanı sıra jeolojik, meteorolojik, tarımsal vb. amaçlı onlarca uydu dolaşıyor. Daha 2 hafta önce ABD, yeni bir tarımsal ürün rekolte belirleme ve yeraltı sularını belirleme amaçlı uyduyu uzaya attı. Uydu teknolojisi kolayca gezegenler arası yolculuk yapacak bir gemiye monte edilip kullanılabilir)
* Ellerindeki küçük tahta levhaya benzeyen elektronik alete bakıp bilgi almaları (Tabletleri anlatmama gerek yok)

* Dünyadan milyonlarca kilometre ötede yürütülen operasyonlar (İnsanoğlu, daha 2 ay önce 510 milyon kilometre ötesindeki kuyruklu yıldız üzerine uzay aracı indirip canlı yayın yaptı)

* Atılgan'ın çok uzak mesafeleri ışık hızında gidebilmesi (İnsanoğlu henüz ışık hızında yolculuğu başaramadı ama 2030'lu yıllarda Orion adlı araçla Mars'a gitmeyi hedefliyor. Yolculuk, bugünkü teknoloji ile 1.5 yıl kadar sürecek)



Siz de eminim bu listeye birkaç yeni ayrıntı ekleyebilirsiniz. Ama hepimiz adına şu soruyu sormak istiyorum: "Yoksa 'Uzay Yolu Çağı'na girdik mi?"

"Vulkan" Gezegeni'nin süper zeki askeri Mr. Spock'ın; insan askerlerle dolu Atılgan Uzay Gemisinde insani duygular (sevmek, nefret etmek, öfkelenmek, hırs vb.) karşısındaki tepkisi "Mantıksız" lafını sarf etmek olurdu hep... Buradan yola çıkarsak; Leonard Nimoy'un ölümüne insan ömrünün sınırlı olduğunu düşünerek "Mantıklı" der ve olağan karşılardı Mr. Spock...

Evet, çocukluğumuzun kahramanı Mr. Spock, "Işınla beni Scoty" dedi ve dünya değiştirdi. Yakında NASA bir uzay gemisine Mr. Spock adını verir ve onu iyice ölümsüzleştirir...

Mr. Spock'ın özellikleri
- Hiç gülmez
- Kanı yeşildir


- Her kararını mantıklı bir veriye dayandırır


- Haberleşme subayı bayan Uhura onu umutsuzca sever, ama O oralı olmaz

- Kaptan Kirk'ün aşırı duygusal şekilde hatalı karar alacağı zamanlarında boynundaki bir sinire basarak bayıltır

- Vulkan Gezegeni tamamen yok olduğu için türünün son temsilcisidir

- Geminin doktoru McCoy ile zaman zaman mantık tartışmasına girer ve hep kazanır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder