22 Şubat 2015 Pazar

TÜRKİYE DALGALI KUR SİSTEMİNE NASIL GEÇTİ?


Türkiye, 21 Şubat 2015 ve 22 Şubat 2015 tarihini Süleyman Şah Saygı Karakolu için yapılan Şah Fırat Operasyonunu konuşarak geçirdi. Türkiye bundan tam 14 yıl önce de, 21 Şubat 2001'de başlayıp 22 Şubat 2001 sabaha karşı 03.00'e kadar süren tarihi bir toplantı ve etkileri halen süregelen 'ekonomi operasyonu'na tanıklık etmişti.


19 Şubat 2001'deki ünlü MGK toplantısında Ecevit Hükümeti ile Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer arasında yaşanan anayasa kitapçığı fırlatma krizinden sonra dolar alıp başını gitmiş, izlenen ekonomik programın ortağı durumundaki IMF Birinci Başkan Yardımcısı Stanley Fischer apar topar Ankara'ya çağrılmıştı. Öğleden sonraki, başlangıcına Fischer'in de katıldığı Eski Başbakanlık Binasındaki saatler süren toplantının ardından 22 Şubat'ın ilk saatlerinde ünlü dalgalı kura geçiş kararı açıklanmıştı. Daha toplantı sürerken dalgalı kura geçileceği yönündeki bilgiler gazetecilere el altından servis edilmişti. 

Aşağıdaki haber Cahit UYANIK ve Orsoy GİRGİÇ tarafından kaleme alınarak, 22 Şubat 2001 tarihli Finansal Forum Gazetesinin sürmanşetinde "ANKARA-FF" imzasıyla yayınlanmıştır.    
---------------

KUR, ARTIK DALGANACAK

ANKARA-FF

Fischer, toplantıdan çıkarken merdivenlerde bir an tökezlemişti
Hükümet, yaklaşık 14 aydır uyguladığı kur çıpasından vazgeçti. Döviz kuru bu sabahtan itibaren dalgalanmaya bırakıldı. Hükümetin bu kararının fiili bir devalüasyon olup olmadığı bu sabah belli olacak. Yaklaşık 14 saat süren toplantıdan sonra yapılan açıklamada yapısal reformların planlandığı gibi gerçekleştirileceği ve Telekom ile THY'nin özelleştirilmesi için gerekenlerin hızla yapılacağı kaydedildi. 

Son dönemde ortaya çıkan ekonomik koşullar nedeniyle döviz kurunun dalgalanmaya bırakılacağı vurgulanan 
açıklamada, bu yeni düzenlemenin dış satım ve turizmden daha büyük gelir elde edilmesini sağlayacağı bildirildi.  

1999 Aralık ayından itibaren uygulanmaya başlanan ve 2002 yıl sonunda tek haneli enflasyonu hedefleyen Ekonomik Program duvara çarptı. Dövize talebin frenlenmesi için de yüksek faizli kamu iç borç ihaleleri açılması gerekecek. Yaşanacak fiili devalüasyonun ekonomideki tüm fiyatları etkileyerek şubat ve mart aylık enflasyon rakamlarını yüzde 20'lerin üzerine taşıma ihtimali bulunduğu ifade ediliyor. 5 Nisan Kararlarının alındığı 1994 yılında Nisan enflasyonu devalüasyonun etkisiyle yüzde 30 olmuştu.

Dalgalı kur sistemine geçiş aynı zamanda stand-by programının kökten değiştirilmesi, tüm hedeflerin revize edilmesi ve program sürecinin genişletilmesini de beraberinde getirecek, Uzmanlar, dalgalı kur sistemi sonrasında tek haneli enflasyon hedefinin en az 12-24 ay ileri alınarak 2004 veya 2005'e ertelenmesi gerektiğini ifade ettiler. Öte yandan MB, dün gece saat 22.57'de İnterbank bankalar arası para piyasasında gecelik vadeli yüzde 4.000'den (dört bin) 531 milyon lira verdi.

EKONOMİ TARİHİ ARAŞTIRMALARININ EKSİKLİĞİ VE IMF İLE AZ BİLİNEN GEÇMİŞİMİZ
'ESKİ DOST' FISCHER, 2001'DE DOLARIN KAÇ LİRAYA ÇIKTIĞINI UNUTTU
YENİ YAPISAL REFORM PROGRAMI, TÜRKİYE’Yİ YÜZDE 5’LİK BÜYÜME BANDINA YÜKSELTEBİLECEK Mİ?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder