26 Eylül 2022 Pazartesi

TOKİ KURASINDA ÇIKMA ŞANSINIZ NASIL ARTAR? 'BAŞVURUDAN TAPUYA' TÜM İŞLEMLER NASIL YÜRÜTÜLECEK?

Cahit UYANIK

TOKİ'nin sosyal konut projesine 31 Ekim 2022 tarihine kadar başvurular sürerken Cumhurbaşkanı Erdoğan başvuru sayısının 5 milyona yaklaştığını bildirdi. Başvuru sayısının 5-6 milyon arasında nihayetleneceğini tahmin ediyorum.

Buna göre TOKİ'nin kasasına başvuru bedeli olarak şu ana kadar yaklaşık 2,5 milyar TL'ye yakın bir para girdi. Ancak yetkililer kurada kazanamayan başvuru sahiplerine, 5 iş günü sonra 500 TL'nin iade edileceğini açıkladı. TOKİ bu durumda yaklaşık 2,5-3 milyar TL'yi 3 ay kadar kullanmanın nemasından karşılıksız olarak yararlanmış olacak. (Kurada kazananlara ise bir iade yapılmayacak ve TOKİ'ye gelir yazılacak)

Kurada kazanıp sözleşme imzalamayanlara ise yani hakkından vazgeçenlere de 500 TL'leri iade edilecek. Şu ana kadarki açıklamalara göre 2023-Ocak ayı içinde sözleşme imzalanabilmesi için, TOKİ kuraları Aralık-2022 içinde çekilmeli. Büyük ihtimalle sözleşme aşamasında peşinat, ilk taksitin de izleyen ayda ödenmesi gerekiyor.


TOKİ, kuraya karı ve kocanın ayrı ayrı başvurması durumunda ikisinin de kura hakkının iptal edileceğini, hanenin küçük çocukları için başvuru yapılamayacağını açıkladı. Ancak TOKİ aynı haneden dedenin veya 18 yaşı geçmiş çocuğun başvurusunun kabul edileceğini bildirdi. Bu durum, yetişkin çocuğa sahip veya aile büyüğü ile beraber oturan hanelerin kurada çıkma şansının daha yüksek olduğunun göstergesi. TOKİ ayrıca vatandaşları dolandırıcılara karşı uyardı. Para karşılığı kurada çıkma şansının artırılacağı; bazı dernek ve kooperatiflere kontenjan ayrıldığı ve para karşılığı bu kontenjanlara dahil olunabileceği gibi aldatmacalara inanılmaması istendi.
TOKİ açıklamasında, başvurudan tapuya kadar tüm finansal işlemlerin belirlenen kamu bankalarınca yürütüleceğini hatırlattı. TOKİ öz itibarıyla bir inşaat kuruluşu olduğu için; gerçekten geçmişten bu yana, tüm konut projelerindeki satış sözleşmesi imzalama, peşinat ve taksit ödeme ve hatta borç bittiğinde tapu-devir işlemlerinin yapılmasını bile kamu bankaları üzerinden gerçekleştiriyor. TOKİ kamu bankalarını, hak sahipleriyle finansal ilişkilerinin sürdürülmesinde başarılı şekilde kullanıyor.

Bu konudaki 24 Eylül 2022 tarihli Youtube yayınımın linki:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder