10 Eylül 2022 Cumartesi

FAİZİ ARTIRDILAR AMA AVRUPA RESESYON KORKUSUYLA ENFLASYONLA MÜCADELEDE HALA ÇEKİMSER; GÖZLER FED'DE

Cahit UYANIK

Avrupa Merkez Bankası (ECB-AMB), 08 Eylül 2022 tarihli toplantısında faizleri 0,75 puan artırma kararı aldı. Bu ECB'nin euroyu yönetmek üzere kurulduğu 1999 yılından bu yana tek seferde yaptığı en yüklü faiz artırımı oldu. Ancak hayli yüksek oranlı bu artış kimseye bir heyecan vermedi. Bunun sebebi 13 gün sonra FED'in de 0,75 oranında faiz artışı yapacak olmasından kaynaklanıyor. Böylece bu iki rakip paranın arasındaki dengeler bozulmamış olacağı için, piyasalar ECB'nin faiz ayarlamasına net bir tepki vermedi. Piyasalar, 20-21 Eylül 2022 tarihindeki FED toplantısında alınacak kararı beklemeye başladı.

Benim tahminime göre ECB, 1 puanlık (100 baz puanlık) bir artış yapsaydı heyecan yaratabilir ve gelecekteki enflasyonla mücadeleye yönelik daha güçlü bir mesaj verebilirdi. Oysa ECB Başkanı Lagarde, bu ayarlamayı 'önden yüklemeli artış' olarak nitelendirdi. Bu ilginç tanımlamayı, bundan sonraki faiz artışlarının daha düşük oranlarda yapılacağı şeklinde yorumlayabiliriz. Nitekim ECB'nin yıl sonuna kadar 0,50+0,50 olmak üzere toplam 1 puanlık artışla yılı yüzde 2,25 faizle kapatmayı hedeflediği konuşuluyor.
Aslında ECB Başkanı Bayan Lagarde, aylardır enflasyonla mücadelede geç kalmakla yani faiz artışını zamanında yapmamakla suçlanıyor. Çünkü Euro Bölgesinde enflasyon şu anda yüzde 9,1 düzeyinde bulunuyor. ECB kanadı ise hızlı ve yüksek bir faiz artışının, euro kullanan Avrupa ekonomilerini resesyona sokacağını ve daha temkinli olunması gerektiğini savunuyor. Gerçekten de Avrupa ekonomilerinde yaşanan enflasyon sürecinin, ağırlıklı olarak Rusya-Ukrayna Savaşı sonrası enerji fiyatlarında yaşanan artıştan kaynaklandığına dair genel bir kabul var. Yani bu ülkeler enflasyonu geçici bir hadise olarak görüyorlar. En geç 2023 yılında ekonomik dengelerin kurulacağını, Rusya'ya enerji bağımlığının çok azalacağını düşünüyorlar. Enflasyonla mücadelede çekimser faiz artırımları ve sosyal destek paketleri açılması yöntemine başvuruyorlar.
Nitekim Almanya ve Fransa gibi ülkeler kış aylarında hanelerin enerji faturalarına destek için, onlara doğrudan ödeme çekleri verilmesi veya enerji faturalarına tavan konularak enerji şirketlerinin zararlarının devletçe karşılanmasını içeren paketler açıkladılar veya açıklamak üzereler. ECB ve Avrupa ekonomileri bu ikili ve hibrit yöntemle; daha agresif bir faiz artışının enflasyonu kontrol altına alacağını düşünen Amerikan ekonomisi ve FED'den şimdilik ayrılıyor. Bu yöntemler işe yaramadığı taktirde ECB de daha agresifleşebilir veya hibrit çözümde yeni yollara başvurulabilir.

Bu konudaki 09 Eylül 2022 tarihli Youtube yayınımın linki:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder