10 Kasım 2023 Cuma

SEZER, ATATÜRK’ÜN MİRASINI ARAŞTIRIYOR

Cahit UYANIK 

Ahmet Necdet Sezer'in cumhurbaşkanı seçilmesinin üzerinden 1 yıldan fazla zaman geçti. Sezer bu süreçte geniş kitleler tarafından tanındı ve sevildi. Sezer, kamuoyunda daha çok hukukçu kimliği ile desteklediği siyasi kararları ile puan topladı ama 10'uncu Cumhurbaşkanının faaliyetleri bu kadarla sınırlı değil. Mesela Sezer, Atatürk Arşivi Projesi başlattı. Buna göre Atatürk ve dönemine ait belge, bilgi, eşya, fotoğraf, makale, tez, araştırma gibi yazıların genel bir envanteri çıkarılacak.

Sezer'i başlattığı bir başka çalışma da var ki, bu konuda duyulan büyük eksikliği kapatacak. Sezer, Ankara Adliyesinden Atatürk'ün vefatından sonra hazırlanan tereke listesinin bir örneğini getirtti. Terekede yer alan 8 bin parçadan oluşan belge ve eşyaya yönelik çok yönlü araştırmaları başlattı. Bu çerçevede toplam 158 kurum, kuruluş ve kişiye yazı gönderildi.

Sezer'in Atatürk konusundaki bir başka araştırması da O'nun özel hayatına ışık tutmaya yönelik. Atatürk'le bir süre evli kalan Latife Hanım'ın ölümünden 25 yıl sonra bir bölümünün açıklanmasını vasiyet ettiği 314 kalemden oluşan 927 mektup, fotoğraf ve benzeri belgenin bekleme süresi tamamlandı. Türk Tarih Kurumu, bunların tercüme çalışmaları ile ayıklanma işlemlerini başlattı. Bunlardan bir bölümü de Atatürk Arşivi Projesi ile birleştirilecek.

Sezer, oturduğu makamın ilk sahibini unutmamış görünüyor.

[Bu kulis yazısı Ankara Ticaret Odasının (ATO) aylık yayın organı Ekonomik Denge dergisinin Temmuz-2001 tarihli sayısındaki Ekokulak köşesinde yayınlanmıştır.]


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder