10 Aralık 2021 Cuma

YÜZDE YÜZDEYE ORANLANIR MI VEYA SİYASİLERİMİZİN (RESUL TOSUN) HAL-İ PÜR MELALİ

Siyasi adamın biri diyor ki:

"Almanya'da enflasyon yüzde 2'den yüzde 5'e çıktı, yani yüzde 150 enflasyon artışı var"

Peki adamın dediği doğru mu?

1) Yüzde, yüzdeyle kıyaslanmaz. Olsa olsa artış oranı değil, artış hızı hakkında fikir verir. (Neden kıyaslanmaz? Zaten kıyaslamalardan elde edilmiş rakamlardır bunlar)

2) Enflasyonda ideal yıllık rakam yüzde 2'dir. Bunu 21 derecelik ideal oda sıcaklığı gibi düşünün. Sıcaklık, 22'ye çıktığı zaman (Enflasyon yüzde 5 olduğunda) evet sıcaklık artmıştır, ama insanı rahatsız etmez. 

Bizim yaşadığımız resmi yüzde 22 enflasyon ise oda sıcaklığı 28 dereceye çıkmış gibi bir sonuç yaratır. Cam-pencere açılır, yelpazeler çekmeceden çıkarılır, tişörtten askılı kıyafete, pantolondan şorta geçilir. 

Gayri resmi enflasyonu kabul edip konuşursak yüzde 40-50 olduğu zaman ise oda sıcaklığı 35 dereceye çıkar ve su gibi terlenir, hareketler yavaşlar hatta doktor ihtiyacı oluşur. (Tıpkı yaşadığımız günlerde olduğu gibi...)

Neticede matematik ve ekonomi bir bilimdir. Kafaya göre değil kurala göre yorumlanır.

(Bu yazı 10 Aralık 2021 tarihinde Facebook sayfamda yayınlanmıştır.)


Eski AKP milletvekili ve Star gazetesi yazarı Resul Tosun bir tv yayınında şu ifadeleri kullanmıştı:

"Dünyanın yaşadığı kriz ve hayat pahalılığı Türkiye'ye mahsus değil. Almanya son 25 yılın en yüksek enflasyonunu yaşıyor, enflasyon yüzde 2'den 5'e çıkmış yani yüzde 150'lik enflasyon var. Amerika'da bu daha fazla." 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder