5 Aralık 2021 Pazar

HAFTALIK EKONOMİ-POLİTİK GÜNDEM: ERDOĞAN KATAR'A GİDERKEN, ASGARİ ÜCRET GÖRÜŞMELERİ YOĞUNLAŞIYOR

El Sani - Erdoğan

Türkiye 06-12 Aralık 2021 haftasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Katar ziyareti ve sonuçlarını dikkatle beklerken, Meclis'te ise 2022 Yılı Bütçesi görüşülmeye başlanacak. Bu hafta, geniş kitlelerin yaşam ve geçim düzeylerini yakından ilgilendiren asgari ücret görüşmeleri üzerine yoğunlaşılırken, ABD'de açıklanacak Kasım ayı enflasyon oranı ise döviz kuru üzerinde etkili olabilecek. 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN KATAR'A GİDİYOR: Cumhurbaşkanı Erdoğan, 6 Aralık 2021-Pazartesi tarihinde Katar Devleti Emiri Şeyh Temim bin Hamad El Sani'nin davetiyle, iki ülke arasındaki Yüksek Stratejik Komite'nin 7. Toplantısına katılmak üzere 2 günlüğüne Katar'a gidecek. Cumhurbaşkanı ve El Sani'nin imzalayacağı  anlaşmaların ayrıntısı henüz açıklanmadı. 

Ancak net rakam telaffuz edilen sıcak para akışına yönelik bir anlaşmanın (swap anlaşmasının tutarının artırılması gibi) döviz kurları üzerinde olumlu etki yapabileceği düşünülüyor. İki ülke arasında 2018'deki Rahip Brunson Krizi günlerinde 3 milyar dolarla başlayan döviz swapı anlaşması, 2019'da 5, 2020'de 15 milyar dolara yükseltilmişti. İki ülke arasında 2015 yılından bu yana ekonomi, ticaret, güvenlik, savunma alanlarında 69 anlaşma imzalandığı belirtiliyor. Bu ziyarette 12 anlaşmaya daha imza atılacağı bildirildi. Katar'da Türk iş insanlarının üstlendiği işlerin tutarının ise 15 milyar dolar olduğu kaydedildi.

Erdoğan'ın Katar dönüşünde uçakta yapacağı açıklamaların 08 Aralık 2021-Çarşamba günü kamoyuna yansıması bekleniyor. Cumhurbaşkanlığı Kabinesinin de aynı gün veya perşembe günü toplanması bekleniyor.

ASGARİ ÜCRET 2. VE 3. TOPLANTILARI GERÇEKLEŞTİRİLECEK: İlk toplantısını 01 Aralık 2021- çarşamba günü yapan Asgari Ücret Tespit Komisyonu (AÜTK); ikinci toplantısını 7 Aralık 2021-Salı günü Türk-İş'te, üçüncü toplantısını 9 Aralık 2021-Perşembe günü TİSK'te yapacak. Bu toplantıların ardından asgari ücretin gelecek hafta düzenlenecek dördüncü ve son toplantıda belli olması bekleniyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in yaptığı açıklamalar, net asgari ücretin 4 bin TL düzeyinde belirlenebileceğine işaret etmişti. 

2022 YILI BÜTÇE TASARISI MECLİS GENEL KURULUNDA GÖRÜŞÜLECEK: Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edilen 2021 Yılı Bütçesi Meclis Genel Kurulunda 06 Aralık 2021-Pazartesi tarihinde görüşülmeye başlanacak. Bütçenin Genel Kurula sunuş konuşması Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yapılırken, 2022 Bütçesi görüşmeleri 17 Aralık 2021-cuma günü bütçenin geneli üzerindeki konuşmalarla sona erecek. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun partisi adına ilk ve son gün olmak üzere iki kez konuşması ve hükümete çeşitli eleştiriler yöneltmesi bekleniyor. Yeni Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ise 09 Aralık 2021-Perşembe günü Meclis kürsüsüne çıkarak bakanlığının bütçesini savunacak. 

ABD ENFLASYON VERİSİ HAFTANIN EN ÖNEMLİ VERİSİ OLACAK: 10 Aralık 2021-Cuma günü açıklanacak olan Kasım ayı ABD TÜFE verisi merakla bekleniyor. ABD'de TÜFE Ekim ayında yıllık yüzde 6,2 ile 31 yılın en yüksek seviyesine çıkmıştı. İçeride ile Merkez Bankası 06 Aralık 2021-Pazartesi günü Kasım ayı Aylık Fiyat Gelişmeleri raporunu açıklarken, TÜİK de 10 Aralık 2021-Cuma günü Ekim-2021 ayı işsizlik verilerini ilan edecek. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder