12 Aralık 2021 Pazar

HAFTALIK EKONOMİ-POLİTİK GÜNDEM: DÜNYA ÇAPINDA TCMB DAHİL MERKEZ BANKALARI HAFTASI YAŞANIRKEN 2022 ASGARİ ÜCRETİ BELLİ OLACAK

DİSK, "Asgari ücret
net 5.200 TL olsun" diyor

Türkiye 13-19 Aralık 2021 haftasında ekonomi açısından çok kritik 2 karara sahne olacak. 2022 yılı asgari ücreti ilan edilirken, Merkez Bankasının Eylül ayında başlattığı faiz indirim sürecinin devam edip etmeyeceği de belli olacak. Yurt dışında ise ABD Merkez Bankası tahvil alımı azaltım programını (tapering) hızlandırıp hızlandırmayacağı konusundaki kritik kararını açıklayacak. 

ASGARİ ÜCRET BELLİ OLUYOR: İlk toplantısını Aralık ayı başında yapan Asgari Ücret Tespit Komisyonu (AÜTK), 4. toplantısını 13 Aralık 2021-Pazartesi günü gerçekleştirerek 2022 yılında uygulanacak asgari ücreti belirleyecek. Yaklaşık 7 milyon kişiyi ilgilendiren asgari ücrette tahminler  3.750- 4.000 TL aralığında yoğunlaşıyor. Ancak işçi tarafını temsil eden Türk İş, kırmızı çizgisinin 4.000 TL olduğunu belirtirken, işveren tarafını temsil eden TİSK net bir rakam ifade etmemişti. Komisyon üyesi olmayan DİSK ise resmi talebini 5.200 TL olarak açıklamıştı. 

MERKEZ BANKASI FAİZ İNDİRİMİNE DEVAM EDECEK Mİ? Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) 16 Aralık 2021-Perşembe günü toplanarak uygulayacağı haftalık repo faizi yani politika faizini belirleyecek. Piyasa uzmanlarının büyük çoğunluğu 100 bp indirimle faizin yüzde 14 olarak tespit edileceğini tahmin ediyor. Ancak bazı uzmanlar ise 2 hafta içinde piyasaya 3 kez döviz satarak müdahale eden MB'nin 14 TL'lik kırmızı çizgisini korumak için pas geçeceğini ileri sürerken, küçük bir grup da tam tersi şekilde 200 bp'lık indirim tahmin ediyor. 

BÜTÇE GÖRÜŞMELERİ SONA ERİYOR: 6 Aralık 2021-pazartesi günü başlayan 2022 yılı bütçe görüşmeleri, 17 Aralık 2021-cuma günü bütçenin tümü üzerindeki görüşmelerle tamamlanacak. Bütçenin son gününde eleştirileri Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın  cevaplaması beklenirken, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da tekrar kürsüye çıkabileceği belirtiliyor. 

DİĞER İÇ GELİŞMELER: Bu hafta ayrıca Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin banka genel müdürleriyle bir araya gelmesi bekleniyor. Muhalefet partilerinin kurduğu Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme Geçiş Komisyonunun raporunu tamamlayarak liderlere sunabileceği kaydediliyor.

DIŞ GELİŞMELER: Bu hafta 15 Aralık 2021- çarşamba günü ABD Merkez Bankası Federal Açık Piyasa Komitesi toplantısına ilişkin sonuçlar açıklanacak. FED Başkanı Powell, enflasyonun geçici olmadığını kabul ederek, ayda 15 milyar dolar olarak açıklanan tahvil alımı azaltımı programının (tapering) revize edilip hızlandırabileceklerini bildirmişti. Böyle bir revizyon açıklamasının, 2022'de faiz oranlarının artırım takviminin daha erken başlaması ve 2 defa faiz artırımı yapılacağının göstergesi olacağı düşünülüyor. İlk faiz artırımının gelecek yılın Haziran ayına işaret ettiği düşüncesi de hakim. Bu hafta ayrıca FED dışında 21 merkez bankasının (TCMB, BOE, BOJ, ECB dahil) daha faiz kararı açıklaması bulunuyor ve bu zaman dilimi dış piyasalarda 'merkez bankaları haftası' olarak adlandırılıyor. 

Bu hafta ayrıca global aşı şirketlerinden aşıların omicron varyantına karşı ne kadar koruyucu olduğuna dair açıklamalar gelebileceği ifade ediliyor. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder