2 Mayıs 2018 Çarşamba

ENERJİDE KILIÇLAR ÇEKİLDİ, ELEKTRİK DERNEĞİ BASILIRKEN SANAYİCİ SANTRAL KAPATIYOR



Cahit UYANIK 

Enerjide kesintiyle başlayan, özel santralların üretimi durdurmasıyla devam eden kavga büyüyor. Rekabet Kurulu, Başbakan Tayyip Erdoğan ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'in kesintilerden sorumlu tuttuğu özel üreticilerin derneğine baskın düzenledi. Santral kapatan Akenerji Genel Müdürü Önder Karaduman'ın başkanlığını yaptığı Elektrik Üreticileri Derneği, 10 Temmuz günü baskına uğradı.

RK uzmanları, bazı belgelere ve dokümanlara el koydu. Kurulun baskın gerekçesi ise "piyasadaki arzı sanayicilerin kendi aralarında anlaşarak kısıtlamaları" olarak bilinen uyumlu eyleme gidilmesi. Bu durum rekabet ihlali anlamına geliyor ve Kurul bu suçun işlenip işlenmediğini araştırmak için baskını düzenlediğini açıkladı.

Başbakan suçlamış, EÜD 
Başkanı kesinti için uyarmıştı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, kesintinin ertesi akşamı yaptığı açıklamada; otoprodüktör santralların, birlikte hareket ederek gece saat 22.00'de üretimi yavaşlatıp, ulusal şebekeye bağlandıkları için kesintinin yaşandığını bildirmişti. Buna karşılık, çoğunluğu Elektrik Üreticileri Derneği'ne üye olan otoprodüktörler ise yüksek doğal gaz maliyeti nedeniyle zararda olduklarını ve gece saat 22.00'den sonra elektrik ucuzladığı için ulusal şebekeye bağlandıklarını ifade etmişlerdi. 

Otoprodüktörler, yüksek maliyetler sebebiyle kâr edemediklerini ve üretimden çekilmek zorunda kalacaklarını söylemişlerdi. 6 Temmuz'da ise Başbakan Tayyip Erdoğan, ASO Ödül Törenindeki konuşmasında, kesintiyle ilgili bazı soru işaretleri bulunduğunu belirterek "Ama bu ülkede halkımızın hizmetinde olan yatırımları kim aleyhine kullanmaya çalışırsa biz orada acımasız oluruz" demişti. Erdoğan, insaflı davranılmadığı sürece faturayı milletin çekeceğini vurgulayarak "Ama bu faturayı çekenlerin içinde, kendileri de muhakkak yer alır. Bunu özellikle bilmelerini istiyorum" diye konuşmuştu. 

Elektrik Üreticileri Derneği Başkanı Önder Karaduman ise zarar ettikleri için üretimi durdurma noktasına geldiklerini ve ülkenin kesintilere hazır olması gerektiğini belirtmişti.

Rekabet Kurulu: Re'sen harekete geçtik

RK Başkanı Mustafa Parlak ise 10 gün önce basında otoprodüktör santralların birlikte ve anlaşarak elektrik üretiminden çekileceklerine ilişkin çıkan haber ve demeçler sebebiyle re'sen inceleme başlatmayı kararlaştırdıklarını söyledi. Parlak, bu açıklamaların kendilerinde, piyasada arzın kısıtlanmasına yönelik "uyumlu eylem" izlenimi yarattığını ve bu konuyu ayrıntısıyla incelemeyi kararlaştırdıklarını bildirdi. Bir üreticinin tek başına piyasadan çekilmesi veya fiyat artırımı-azaltımına gitmesinin kendilerinin ilgi alanında olmadığını anlatan Parlak, "Ama birkaç teşebbüs birlikte hareket edip arzı kısıtlamaya kalkarsa o zaman uyumlu eylem olur. Yaptığımız aramada elde ettiğimiz bilgilere dayanarak, soruşturma açıp açmayacağımıza karar vereceğiz" diye konuştu.

Elektrik Üreticileri Derneği Müdürü Ahmet Kavas ise özel sektörün elektrik üretimini tamamen kendi yatırımıyla yaptığını ve devletin hiç bir garantisi olmadan iş yaptığını kaydederek, “Bir tarafta yüzde 15'in altında piyasa payına düşmüş bir özel sektör var. Diğer tarafta da yüzde 85'in üzerinde bir piyasa payıyla devlet var. Yani rekabete aykırı unsurlar ne tarafta oluşur, tabii bunun sorgulanması gerekiyor. Fakat Rekabet Kurumu böyle uygun görmüş, yapacak bir şey yok” dedi.

Öte yandan Akenerji  ve Alarko’nun kararı Enerji Bakanlığı ile üreticiler arasında yeni bir kriz daha yaratacak. Şirketlerin, üretimi bırakmadan 4 ay önce Enerji Piyasası Düzenleme Kurumuna (EPDK) bildirimde bulunması gerektiği öğrenildi. Bildirimler bu sürede yapılmadığı için elektrik arzında sorun yaşayacak olan Enerji Bakanlığının EPDK’dan şirketler hakkında işlem yapmasını istemesi bekleniyor. Bu durumda şirketlere, para cezası veya lisans iptali cezaları verilebilecek.
(Bu haber 15 Temmuz 2006 tarihli Referans Gazetesinde yayınlanmıştır.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder