18 Aralık 2015 Cuma

İSRAİL'DEKİ İŞ TOPLANTISINDA FİLİSTİN GERGİNLİĞİ ÇIKTI



Cahit UYANIK

KUDÜS - Yılmazlar İnşaat Grubu'nun basın için İsrail'e düzenlediği gezide, Filistin'deki son olaylarla ilgili gergin bir hava oluştu. İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, Türk basın mensuplarına yaptığı konuşmada, üstü kapalı olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı eleştirdi. Livni, İsrail-Filistin çatışmasında herkesin tarafları müzakereye zorlaması gerektiğini belirttikten sonra, "Liderlerden gelen iyi ifadelere ihtiyacımız var" diye konuştu. Livni'nin bu sözü Erdoğan'ın hafta sonunda İsrail'i kınadıklarını belirten açıklamasına cevap olarak değerlendirildi.
Livni'nin konuşmasının neredeyse tamamı İsrail-Filistin gerginliği ve çatışması üzerine yoğunlaştı ve Livni konuşmasından sonra işlerinin yoğunluğunu gerekçe göstererek gazetecilerin sorularını cevaplamadı. Livni'nin ayrılmasından sonra söz alan Yılmazlar İnşaat Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Reyiz Yılmaz, Livni'yi eleştirerek "Gönül isterdi ki, Sayın Bakan Türkiye-İsrail ilişkilerine değinsin. Bu konuda biraz eksiklik olduğunu gördük" diye konuştu.    

Toplantıyı terk ettiler

Toplantıya verilen aradan sonra geziye katılan bir grup gazeteci ve Ahmet Reyiz Yılmaz toplantıdan ayrılarak otele gittiler. Toplantının sürüp sürmeyeceği bir süre belirsiz kaldı. Daha sonra İsrail Dışişleri Bakanlığı diplomatları toplantıyı izlemeye devam eden Türk gazetecilere, İsrail-Hamas gerginliği hakkında kısa bir brifing verdi ve soruları cevaplandırdı. İsrail Dışişleri yetkilileri, Başbakan Erdoğan'ın kınamayla ilgili ifadelerinin kendilerince nasıl  değerlendirildiği sorusuna "İki ülkenin arasındaki dengelere bakmalıyız. Büyük resmi görmemiz lazım. Bizler barışa ve demokrasiye adanmış iki ülkeyiz" şeklinde cevaplandırdılar. 

Türk gazetecilerin ABD Dışişleri Bakanı Condoleeza Rice'ın İsrail'e yapacağı ziyareti hatırlatarak "ABD Savunma Bakanı Robert Gates, Türkiye'ye geldikten sonra sınır ötesi harekat bitirildi. Rice'ın ziyaretinden sonraysa Gazze'ye yönelik saldırı bitebilir mi?" şeklindeki sorusuna, "Rice'ın ziyareti Gazze'yle ilgili değil, Annapolis süreciyle ilgili" cevabını verdiler.

Yanlışı dostunuz söyler

Öte yandan Pazartesi akşamı Tel Aviv'deki büyükelçilik konutunda Türk gazetecilere bir resepsiyon veren  Türkiye'nin İsrail Büyükelçisi Namık Tan da, İsrail-Filistin çatışmasıyla ilgili soruları cevaplandırdı. Tan'a Başbakan Erdoğan'ın kınama açıklamasıyla ilgili düşüncesi soruldu. Tan "Bir yanlış yapıldığında bunu en güvenli dostunuz söyler. İsrail bizim stratejik müttefikimiz. Yanlış yaptığında söylemek durumundayız. Bu bizim görevimiz. Başbakan da bunu yaptı. Her zaman dengeli, eşit, her iki tarafın doğrularına vurgu yapan bir ülkeyiz. İsrail burada ölçüsüz güç kullandı. Başbakanımız da buna dikkat çekti. Filistin'e de roket saldırılarına son vermesini sürekli söylüyoruz" şeklinde konuştu. 

Tan, Türkiye-İsrail ekonomik ilişkilerin de giderek güç kazandığını ifade ederek, Samsun-Ceyhan Hattı'ndan İsrail'in Aşkelon bölgesine bir çoklu enerji hattı inşa edilmesi için ön fizibilite çalışmalarının sürdüğünü söyledi. Tan, bu hat kapsamında petrol, doğal gaz, elektrik ve su taşınmasının öngörüldüğünü ve mali büyüklüğünün 4 milyar doları bulacağını ifade etti. Tan, günümüzde taşınan petrol ve doğal gaza müşteri bulmanın önemli olduğunu ve bu hattın başta Hindistan olmak üzere Uzak Doğu ülkelerinin enerji ihtiyacı için yapılacağını söyledi. Tan, İsrail'in bu konu için ayıracağı limanına 500 bin ton kapasiteli dev tankerlerin kolayca yanaşabileceğini ve böylece 3-4 tankerle taşınan yükün tek bir seferde Uzak Doğu'ya götürüleceğini söyledi. 
(Bu haber, Referans Gazetesinin 5 Mart 2008 tarihli sayısında yayınlanmıştır.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder