15 Aralık 2015 Salı

KAYIT DIŞI İSTİHDAM DENETİMİ, RİSKİ YÜKSEK SEKTÖRLERDEN BAŞLAYACAK

Cahit UYANIK

Hükümetin geçen hafta Meclise sevk ettiği SSK ve Bağ-Kur prim affına ilişkin yasa tasarısında, toplam istihdam içindeki oranı yüzde 52'yi geçen kayıt dışı istihdamla mücadele için 2 madde de bulunuyor. Buna göre SSK Sigorta Teftiş Kurulu Başkanlığı, kayıt dışı istihdamla daha etkin ve verimli mücadele edebilmek amacıyla, denetlenecek olan sektörleri risk kriterlerine bakarak sınıflandırabilecek. Böylece riski yüksek sektörlere, denetimlerde öncelik verilebilecek. Ayrıca bir başka maddeyle, kamuda çalışan tüm denetim elemanlarına da incelemeleri sırasında ilgililerin kayıtlı ve tescilli olup olmadıklarına bakma yetkisi tanınacak. Böylece kayıt dışılığın azaltılmasında kurumlar arasında yardımlaşma ve eşgüdümün artırılması sağlanacak.
Tasarının 6'ncı maddesinde SSK Sigorta Teftiş Kurulunun görev alanı genişletilerek "Sektörel analizler yapmak, denetlenecek sektörleri her yıl için belirlenecek risk değerlendirme kriterlerine göre sınıflandırmak suretiyle riskli sektörlerin denetimine öncelik vermek" de eklendi. Düzenleme yasalaştığında, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının kayıt dışı istihdamla mücadele kapsamında daha önceden yapılmasını öngördüğü bir tedbir de hayata geçirilmiş olacak. 


Yasa tasarısının 9'uncu maddesi ile de Bağ-Kur Kanunu'na yeni bir madde eklenerek tüm kamu denetim elemanlarına kayıt dışılıkla mücadele konusunda, kendi alanları dışında yetkiler tanındı. Bu maddede "Kamu denetim elemanları ile sigorta müfettişleri ve sigorta yoklama memurları kendi mevzuatları gereğince iş yerlerinde yapacakları her türlü inceleme ve denetim sırasında ilgililerin Kurum'a (Bağ-Kur'a) kayıt ve tescilli olup olmadığını incelemeye yetkilidirler" denildi. Buna göre Maliye adına bir iş yerinde denetim yapan yoklama memuru veya denetim elemanı, aynı zamanda kayıt dışı çalışma ile ilgili denetimlerde de bulunabilecek.

KADİM Projesi


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, bu yıl başında kayıt dışı çalışma ile mücadele için Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele Projesi (KADİM) başlatmıştı. 15 ay sürecek projeyle en az 500 bin kayıt dışı çalışanın kayıt içine alınması ve yabancı kaçak işçi sayısının azalması amaçlanıyor. Hazırlanan projenin kısa vadede öncelikli hedefi yabancı kaçak işçi istihdamının önlenmesi olarak belirtildi. Projenin sonunda asgari 100 bin kişilik yabancı kaçak işçi istihdamının önleneceği, bunların yerine açılacak pozisyonların yerli işçiler tarafından doldurulacağı vurgulandı.
(Bu haber, 31.10.2005 tarihinde Referans Gazetesinde yayınlanmıştır.) 

EVLENEN KADIN, KAYIT DIŞI ÇALIŞMAYA RAZI OLUYOR

İŞSİZLER ÇOK MEŞGUL!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder