24 Aralık 2015 Perşembe

GÜNGÖR URAS KÖŞESİNDE HABERİMDEN NASIL BAHSETMİŞTİ-1? EMLAKBANK'IN BİLANÇOSU NASIL MAKYAJLANDI?


Kamu Bankalarının Özelleştirilmesinde Emlakbank Modeli

GÜNGÖR URAS


Emlakbank, her hükümet kuruluşunda bir bakana emanet edilir. Emlakbank'tan sorumlu her bakan, bankaya bir genel müdür atar. Her yeni genel müdür atandığında eskisi ve takımı mahkemeye verilir. Bankanın ne büyük zararla karşılaştığı, bilançosunun gerçek olmadığı, batan paranın miktarı açıklanır. Sonra bankanın düzeldiği müjdesi verilir. Derken zarar eden bankanın nasıl kâra geçtiği anlatılır. Sonra hükümet değişir. Bütün bunlar sil baştan... Olur.



Bankadan sorumlu bakanlar da başlangıçta bankanın kötü durumundan söz edip, özelleştirilme hedefini açıklar. Bir süre sonra aynı bakanlar "bu banka özelleştirilemez" diyerek beyanat vermeye başlar. Bankanın özelleştirilmesini önlemek için büyük çaba içine girer. Bu arada Emlakbank, ne olur kimse bilemez. Çünkü diğer kamu bankalarındaki gibi Emlakbank'ın da bilançosu şeffaf değildir.

20 Temmuz 2000 tarihinde Finansal Forum'da Cahit Uyanık "Muhasebe oyunuyla kâr" başlığı ile bankanın durumunu anlattı. Bugüne kadar banka kaynaklı bir düzeltme olmadığına göre Cahit Uyanık doğruyu yazdı. Cahit Uyanık, diyor ki:

"Emlak Bankası'nın 1999 bilançosu, ilginç muhasebe oyunlarıyla kâra geçirildi. Gayrimenkul yatırım ortaklığına dönüştürülmesi planlanan Emlak Konut A.Ş.'ye yapılan 444,6 trilyon liralık gayrimenkul devri sonucu, banka 70,3 trilyon kâra geçer gibi göründü. Oysa bilançoyu denetleyen bağımsız denetçi DRT Denetim A.Ş.'nin bazı çekinceler koyduğu bu devir gerçekleştirilmemiş olsaydı, Emlak Bankası 374,3 trilyon lira zarar edecekti.

Emlak Bankası'nın 1999 yılına ilişkin bilanço ve kâr-zarar cetvelleri belli oldu. Deloitte Touche- Tohmatsu ile ortaklaşa çalışan bağımsız denetçi DRT Denetim Revizyon Tasdik Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş.'nin hazırladığı raporda bazı çekinceler dile getirildi. Raporda; Konut Edindirme Yardımı (KEY) hesaplarının Emlak Konut A.Ş'ye ayni sermaye olarak verilerek tasfiyesinin planlandığı belirtilerek, bu devirlerin yapıldığı ifade edildi. Ancak Emlak Konut A.Ş'nin gayrimenkul yatırım ortaklığına dönüştürülme sürecinde KEY hesabı sahipleri ve Emlak Bankası'nın payının belirlenmesi gerektiği anlatılarak, "Bu rapor tarihi itibariyle değerleme çalışması yapılmadığından Emlak Konut'un gayrimenkul yatırım ortaklığına dönüştürülmesinden sonraki ortaklık yapısı ve bankanın iştirak oranı belli değildir. Banka, aktifinde kayıtlı olan gayrimenkulleri maliyet bedelleri ile kayıtlarından çıkartmış ve mahkeme kararıyla belirlenmiş olan değerleri ile yeniden değerlenmiş tutarları arasındaki farkı gelir yazmak suretiyle muhasebeleştirmiştir" denildi.

Öte yandan Emlak Bankası bilançosunda takipteki alacakları hesabındaki büyük artış dikkat çekti. Bankanın verdiği 856 trilyon liralık krediden 118,9 trilyon lirası geri dönmedi. Takipteki kredilerin toplam kredilere oranı yüzde 22 olarak gerçekleşti. Bankanın 1998 bilançosunda ise bu oran yüzde 5'in altında bulunuyordu."

Cahit Uyanık'ın yazdıkları bunlar. Cahit Uyanık, Emlakbank'ın denizcilik sektörüne verdiği 78,5 trilyon liralık kredinin yüzde 81'nin 63,6 trilyon liralık kısmının da takipte olduğunu bildiriyor. Bu bilgilerin gazetede yayınlanmasını takip eden günlerde Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz "Denizcilere bir banka verileceğini, Mevduat Sigorta Fonundaki bankalardan birinin denizcilere kredi vermek için ayrılacağını" söyledi. Denizcilik kredisi vermek için kurulmuş iki banka batmış. Emlakbank, denizcilere verdiği kredinin yüzde 81'ini geri alamamış. Türkiye'de banka sistemi, bütünüyle sorunlu. Kamu bankaları daha fazla sorunlu. Böyle bir dönemde Başbakan Yardımcısı'nın beyanatı ne işe yarayacak? Anlaşılır gibi değil.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder