3 Şubat 2024 Cumartesi

TCMB BAŞKANI DR. FATİH KARAHAN'IN AYRINTILI ÖZGEÇMİŞİ: LİSEYİ PARASIZ YATILI OKUDU, NEW YORK FED'DE 10 YIL ÇALIŞTI, AKADEMİK KARİYERİNİ 2 ÖNEMLİ ABD ÜNİVERSİTESİNDE YAPTI

Cahit UYANIK

TCMB Başkanlığına bugün itibarıyla atanan Dr. Fatih Karahan, 42 yaşında olmasına karşın ABD'de kamu ve özel sektör ile üniversitelerde ekonomi ile ilgili önemli görevler üstlendi.

Kendi LinkedIn sayfasındaki bilgilere göre Dr. Karahan'ın ABD kariyeri Mayıs/Eylül 2007 tarihleri arasında National Bureau of Economic Research'ta (NBER) araştırmacı asistanı olarak başladı. NBER, "ABD'nin DPT'si" olarak biliniyor ve ABD Başkanının ekonomik kararlarını verirken danıştığı en önemli kurum. Karahan'ın Başkan George W. Bush'un görev döneminin son aylarında NBER'e girip kısa süre çalıştığı anlaşılıyor.

Daha sonra akademik hayata geçiş yapan Dr. Karahan, yaklaşık 2 yıl (Eylül 2009-Mayıs 2011) Pensilvanya Üniversitesinde araştırma görevlisi olarak çalıştı ve doktorasını yaptı. Pensilvanya Üniversitesi, ABD'nin en eski üniversitelerinden biri ve bu ülkenin en iyi üniversitelerinin toplandığı Ivy League üyesi. 

Temmuz-2012'de New York FED'de ekonomist olarak çalışmaya başlayan Dr. Karahan, 2017 yılından itibaren aynı şehirdeki Columbia University'de yardımcı profesör olarak da bulundu ve dersler verdi. Dr. Karahan'ın ABD ve dünyanın en prestijli yüksek öğretim kurumlarından biri olan, Ivy League üyesi Columbia'daki yarı zamanlı kariyeri 2020 yılı ortasına kadar sürdü.

Dr. Karahan New York FED'deki kariyerinin 6'ıncı yılında yani Eylül-2018'de kıdemli ekonomist ve takım lideri olarak ilk, 9'uncu yılında ise Şubat-2022'de danışman ve takım lideri olarak ikinci terfisini aldı. Dr. Karahan New York FED'deki kariyerinde 'İşgücü ve Ürün Piyasası Çalışmaları Başkanı' ve 'Para Politikası Danışmanı' olarak görev yaptı.

Karahan yaklaşık 10 yıllık merkez bankacılığı tecrübesinin ardından, Mayıs-2022'de dünyanın en büyük e-ticaret şirketlerinden Amazon'a kıdemli ekonomist olarak geçti. Amazon'da 5 ay sonra baş ekonomistlik görevine getirilen Karahan, yaklaşık 1,5 yıllık bu kariyerini Ağustos 2023'te Türkiye'ye TCMB Başkan Yardımcısı olmak için bitirdi. Dr. Karahan. 7 aylık bu görevinin ardından TCMB Başkanı olarak atandı.

Dr. Karahan'ın TCMB internet sitesindeki özgeçmişi ise şöyle:

Dr. Fatih Karahan
Başkan 

1982 yılında Eskişehir’de doğan Fatih Karahan, 2006 yılında Boğaziçi Üniversitesi Matematik ve Endüstri Mühendisliği bölümlerinden mezun oldu. 2012 yılında Pennsylvania Üniversitesi’nde Ekonomi alanında yüksek lisans ve doktorasını tamamladı.

Çalışma hayatına 2012 yılında New York Merkez Bankası’nda ekonomist olarak başlayan Karahan, 2022 yılına kadar anılan kurumda İşgücü ve Ürün Piyasası Çalışmaları Başkanı ve para politikası danışmanı olarak görev yaptı. 

Columbia Üniversitesi ve New York Üniversitesi’nde yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak da görev yapan Karahan, 2022’de Amazon’da kıdemli ekonomist olarak çalışmaya başladı. Karahan, Kasım 2022’de Amazon’da Başekonomist görevine atandı.

28 Temmuz 2023 tarihinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkan Yardımcılığı’na atanan Karahan, 3 Şubat 2024 tarihinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı olarak atanmıştır.

AA: Dr. Karahan lisede 'parasız yatılı' okudu


AA'nın yayınladığı özgeçmişe göre Dr. Karahan 1993 yılında devlet parasız yatılı öğrencilik sınavını ikinci olarak kazandı ve 1993'te İstanbul Erkek Lisesi'ne girdi. 


Dr. Karahan, Boğaziçi Üniversitesinde ise çift ana dal yoluyla Matematik ve Endüstri Mühendisliği bölümlerinden mezun oldu.


Dr.Karahan'ın akademik Çalışmaları ise işgücü piyasaları ve ücretler üzerinde yoğunlaşmış durumda. 





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder