29 Şubat 2024 Perşembe

REKABET KURULUNDAN SABANCI, SANKO VE LİMAK'A ÇİMENTO VETOSU

Cahit UYANIK

ANKARA - Rekabet Kurulu (RK), Ekim ayında Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından ihaleleri yapılan 9 çimento fabrikasına ilişkin kararını dün açıkladı. RK, 6 fabrikanın en yüksek teklifi veren şirketlere devrini olumlu karşılarken; Gaziantep Çimento Fabrikasının satışına onay vermedi. Kurul, Van ve Ladik çimento fabrikalarının ise en yüksek ikinci teklifi veren şirketlere satılmasını uygun buldu. Böylece TMSF'nin 1 milyar 73 milyon dolara ihale ettiği 9 çimento fabrikasından elde edebileceği hasılat, RK'nın kararları sonucu 944,5 milyon dolara indi. RK'nın 3 fabrikaya dair kararında çimentoda bölgesel pazarın tek şirket tarafından kontrol edilmemesi yönündeki ilkenin etkili olduğu öğrenildi.

Sanko ihaleye giremeyecek

RK, Gaziantep Çimento ihalesine onay verilmemesine gerekçe olarak, ilk iki sırada teklif veren Sanko Grubu şirketlerinin (Sanko Pazarlama ve Çimko) tek bir teşebbüs niteliğinde olmasını gösterdi. Çimko Çimento ve Beton Sanayii Ticaret A.Ş., Sanko Grubuna ait Adıyaman Çimento Fabrikasını işletiyor. RK'nın çimento pazarında bölgesel rekabeti birbirine 250-300 kilometre coğrafi yakınlığa göre değerlendirdiği ve bu hinterland içinde bulunan fabrikaların aynı kişilere ait olmasını istemediği için bu kararı verdiği belirtildi. 

Gaziantep Çimento bir daha satışa çıkarıldığında Sanko Grubunun ancak Adıyaman Çimento'yu elinden çıkarma veya çıkaracağı yönünde taahhütte bulunması şartıyla ihaleye katılabileceği ifade ediliyor.  Sanko Grubunun bölgede Adıyaman Çimento'nun yanı sıra Gaziantep portland çimento  paketleme tesisi ile yine aynı kentte iki hazır beton fabrikası bulunuyor. Sanko Pazarlama, Gaziantep Çimento'ya 128 milyon dolar teklif etmişti. Kurul, Çimko'nun Bartın Çimento'yu almasına ise onay verdi.

TMSF'nin kaybı 500 bin dolar

RK, Van Çimento'nun en yüksek teklifi veren Limak-Kurtalan Çimento San. ve Tic. A. Ş. tarafından devralınmasının da pazarda hakim durum yaratılması ve rekabetin önemli ölçüde azaltılmasına yol açacağını belirterek izin vermedi. Kurul, Van Çimento'nun en yüksek ikinci teklifi veren Mısır kökenli OCI Çimento A. Ş. tarafından devralınabileceğini kararlaştırdı. OCI Çimento, Van'a 54 milyon dolar teklif etmişti. TMSF uygun görürse Van Çimento 250 bin dolar daha az fiyata satılacak.

Kurul, Ladik Çimento'nun en yüksek teklifi veren Sabancı Grubuna ait Akçansa Çimento Sanayi ve Ticaret A.Ş'ye devredilmesini de ilgili ürün pazarında hakim durumun yaratılması ve rekabetin önemli ölçüde azaltılmasına yol açacağı gerekçesiyle izin vermedi. Kurul, Ladik'in en yüksek ikinci teklifi veren Türkerler İnşaat Turizm ve Madencilik Tic. ve San. A.Ş'ye devredilebileceğini kararlaştırdı. Akçansa'nın İstanbul ve Çanakkale'de fabrikası bulunuyor. Ladik Çimento'ya Akçansa 140 milyon 250, Türkerler ise 140 milyon dolar fiyat vermişti.

TMSF'NİN ÇİMENTO FABRİKASI SATIŞLARI (BİN DOLAR)

Fabrika.            En iyi teklif sahibi     Teklif tutarı.           RK Kararı

Gaziantep.            Sanko Pazarlama.           128.000.            İzin verilmedi

Ladik.                    Akçansa Çimento.           140.250.            İzin verilmedi 

Van.                       Limak-Kurtalan Ç.             54.250.            İzin verilmedi 

Bartın.                  Çimko Çimento.                  48.000.            İzin verildi

Ergani.                  Limak Madencilik.          120.750.            İzin verildi

Lalapaşa.              Çimentaş.                          166.500.            İzin verildi

Standart.              Çimsa Çimento.                175.500.            İzin verildi

Şanlıurfa.             Türkerler İnşaat.             158.500.            İzin verildi 

Trabzon.               Aşkale Çimento.                 81.250.           İzin verildi

(Bu haber günlük ekonomi gazetesi Referans'ın 22.12.2005 tarihli sayısında yayınlanmıştır.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder