9 Ağustos 2023 Çarşamba

MB, PARA KURULU KORKUSUNDAN KURTULDU

Cahit UYANIK

Uzakdoğu ve Rusya'da hüküm süren kriz, bazılarını da sevindiriyor. Türkiye'de de bu krizden dolayı mutlu ve mutsuz olanlar var. Mesela bavul ticareti yapanlar, tam "Bu iş bitti artık" derken yeniden hayata dönmenin keyfini yaşıyorlar. Önümüzdeki zorlu kış ayları, Rusya'dan Türkiye'ye akın edecek bavul tacirlerinin de habercisi. 

Krizden dolayı sevinenlerden bir başka grup da Merkez Bankası  (MB) yönetimi. MB yöneticileri son zamanlarda Para Kurulu tartışmalarından hayli rahatsız görünüyorlardı. Hatta IMF ile yapılan görüşmelerde bu konu iki taraf arasında sık sık tartışmalara da zemin yaratıyordu. 

Para Kurulu, basit bir şekilde ifade etmek gerekşrse milli paranın istikrarlı bir yabancı paraya endekslenmesi anlamına geliyor. Bir ülkede Para Kurulu sistemine geçildiğinde MB'lerin fonksiyonları da asgariye iniyor. Uzakdoğu ve Rusya Krizinde de yerli ve yabancı birçok iktisatçının Para Kurulu sisteminin çöktüğüne kanaat getirdiği biliniyor. Bu sistemin çok ayrıcalıklı ekonomik koşullarda başarılı olabileceği de bu krizle bir anlamda test edildi. 

İşte MB yetkilileri, MB bağımsızlığı bir yana bırakılarak Para Kurulu'nun tartışılmasından geçmişte oldukça rahatsızdı. Yaşanan krizin, kendilerini krizden çıkardığını düşünen MB'ciler bugünlerde rahatlamış görünüyorlar. Darısı 'sıkıntıdayız' diyenlerin başına...

(Bu kulis yazısı, Türkiye İhracatçılar Meclisinin (TİM) Yayın Organı Görünüm dergisinin Ekim-1998 tarihli sayısında Bülent Uzungil takma adıyla yayınlanmıştır.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder