11 Ağustos 2023 Cuma

'TBMM SOKAK ÇOCUKLARININ SORUNLARINI ARAŞTIRMA KOMİSYONU'NDAN 'TEK ÇATI' ÖNERİSİ

SOSYAL HİZMETTEKİ KOORDİNASYON

EKSİKLİĞİNİN BEDELİ ÇOCUKLARA ÇIKIYOR


Sokak Çocuklarının Sorunlarını Araştırma Komisyonu, hazırladığı raporda Sosyal Hizmetlerden Sorumlu Devlet Bakanlığına ağır eleştirilerde bulundu.

Cahit UYANIK

Meclis'te geçen yasama döneminde Sokak Çocuklarının Sorunlarını Araştırma Komisyonunun hazırladığı sonuç raporunda, şu anda başında Nimet Çubukçu'nun bulunduğu Sosyal Hizmetlerden Sorumlu Devlet Bakanlığına ağır eleştiriler yöneltildi, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumunu (SHÇEK) da bünyesinde bulunduran bakanlığın yapısı gereği, bağlı kurumlar arasında bile işbirliğini yeterince sağlayacak durumda olmadığı belirtilerek "Çünkü bakan ve genel müdürlükler arasında, bakanlık içi işbirliğini sağlayacak, sevk ve idare edecek bir merci yoktur" denildi.

Sokakta yaşayan ve çalışan çocuklar sorunu ile diğer sosyal sorunların çözümlenebilmesi için sorumlu Devlet Bakanlığının, kendine has bütçesi ve örgütlenmesi olan 'icracı bakanlığa' dönüştürülmesi önerilen raporda, Aile ve Sosyal Araştırma Kurumu, SHÇEK, Özürlüler İdaresi Başkanlığı, Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü ile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğünün aynı yapıya alınması istendi, Raporda "Bu yeni düzenleme ile birlikte ilgili tüm bakanlıklar eşit sorumluluk alma bilinci içerisinde uygun politikalar saptayıp hayata geçirmelidir" görüşü dile getirildi. Komisyon, konuya dair İçişleri, Sağlık, Milli Eğitim, Adalet, yerel yönetimler ve sivil toplum örgütlerini ilgiendiren yönler bulunduğunu belirtti. 

Türkiye'de valiliklerde 2004'te yapılan bir çalışmaya göre 4 bin 296 çocuğun sokakta yaşadığı, 21 bin 783 çocuğun sokakta çalıştığı ve 2 bin 931 çocuğun da madde bağımlısı olduğu belirtilerek, sorunun en fazla İstanbul'da yoğunlaştığı bildirildi.

Çözüm önerileri

Raporda çözüm önerileri de sıralandı. Bu çerçevede ailelerin sokakta çocukların karşılaşabileceği risklere karşı uyarılması, ailelerin yüzyüze eğitimin yanı sıra tv aracılığıyla da eğitilmesi, aile sıcaklığını verecek sokak çocukları rehabilitasyon merkezlerinin artırılması, çocuk bilgi ağı ve veri tabanının oluşturulması, SHÇEK'in klasik yurt işletme görevini belediyelerle paylaşarak çocuklara yönelik politikalarla daha çok uğraşması önerildi. 

Raporda ayrıca DİE'nin 1994-1999 rakamları karşılaştırıldığında çalışan çocuk sayısının 974 binden 511 bine düştüğü bildirildi ve zorunlu eğitim süresinin 8 yıla çıkarılmasının bu düşüşte etkili olduğu anlatıldı.

Bakan uyarılmış

TBMM İnsan Hakkarını İnceleme Komisyonu Başkanı Mehmet Elkatmış, çocuk yuvalarında olumsuz olayların yaşandığına ilişkin zaman zaman duyumlar aldıklarını bildirdi. Malatya Çocuk Yuvasındaki olaylarla ilgili incelemelerde bulunmak üzere dün Malatya'ya giden Elkatmış, Devlet Bakanı Nimet Çubukçu'yu 20 Ekim 2005'te komisyona davet ettiklerini belirterek "Bu olay meydana gelmeden önce bu konuları kendisine aktardık. Sonrasında bu olay oldu" dedi.

‐-------------------------

Yuvaları bağımsız kurullar denetlesin

CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman, Malatya'daki çocuk yuvasında ortaya çıkan olayın ardından, SHÇEK'e bağlı çocuk yuvaları, yetiştirme yurtları, huzurevleri, rehabilitasyon merkezlerinin denetiminin bağımsız kurullara verilmesi önerisi yaptı. Arıtman, SHÇEK'in kurumlarında 19 bin çocuğun bulunduğunu, 19 bin çocuğun da bu kurumlara alınmak için sırada beklediğini belirterek "AKP, ayda 750 milyon lira karşılığı aile sistemi getirmek istiyor. Yani 40 bin yandaşını maaşa bağlayacak. O çocuklara bu aileler içerisinde de her türlü şiddet uygulanabilir" dedi. Arıtman, bağımsız denetim kurumlarının insan merkezli çalışma yapan yerler için de kurulması gerektiğini söyledi. (ANKA)

(Bu haber günlük ekonomi gazetesi Referans'ın 30 Ekim 2005 tarihli sayısında yayınlanmıştır.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder