9 Ağustos 2023 Çarşamba

BAYKAL, 1998'DE "YENİ SOL YENİ CHP" SLOGANINI ORTAYA ATMIŞ VE EKONOMİK SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNE ÖNCELİK TANIYACAĞINI AÇIKLAMIŞTI

Yeni CHP'nin İktidar Programı

Cahit UYANIK

Avrupa ülkekerinde muhafazakar iktidarların birer birer devrilerek yerlerine sosyal demokrat partilerin gelmesi, CHP'yi de sevindirdi. CHP Lideri Deniz Baykal, tüm dünyada esen sol rüzgarların Türkiye'yi de etkileyeceğini düşünüyor. Baykal'ın 1999 ilkbaharında seçim ısrar etmesinin geri planında biraz da bu rüzgardan yararlanma isteği yatıyor. Açıkça dillendirilmese de seçimdeki gecikmenin Avrupa'dan esen umut rüzgarını zayıflatacağından çekiniliyor.

CHP'nin önümüzdeki yıl Nisan ayında yapılacak seçimde yayınlayacağı seçim bildirgesinin temelini "Yeni Yaklaşımlar Yeni Çözümler" adlı çalışma belirleyecek. "Dünyada Yeni Sol Türkiye'de Yeni CHP" sloganı ile lanse edilen bu çalışmada klasik sosyal demokrat söylemin terkedildiği görülüyor. Türkiye'de klasik sosyal demokrat anlayış geçmişte insan hakları ve özgürlükler çerçevesinde dönüp duruyordu. Ancak "Yeni CHP"nin seçim bildirgesinde öncelik ekonomide olacak. "Daha Fazla Büyüme, Daha Hakça Paylaşım" sloganı CHP'nin ilk çıkış noktası. CHP topluma artacak üretim miktarının sosyal demokrat ilkeler çerçevesinde hakça dağıtımını taahhüt ediyor. 

CHP'nin bunu gerçekleştirmek için izleyeceği yol ise enflasyonu düşürmek, kamu kesimi açıklarının AB normlarına indirilmesi, Merkez Bankası bağımsızlığı, devlet bütçesinin sosyal politika aracı olarak kullandırılmaması, sağlık ve eğitim harcamalarının yatırım harcaması olarak değerlendirilmemesi, ekonomik faaliyetleri özendirici vergi politikasından geçecek. 

Baykal yönetimindeki Atatürk'ün Partisi CHP, Avrupa'daki "Yeni Sol" akımını birebir kopya ederek iktidara erişmeyi hedefliyor. Ancak "Yeni Sol"un aksayan yönleri, bugünlerde "Üçüncü Yol" ile revize edilmeye çalışılıyor. Bakalım "Üçüncü Yol" akımı CHP'ye ne kadar yansıyacak?

(Bu kulis yazısı, Türkiye İhracatçılar Meclisinin (TİM) Yayın Organı Görünüm dergisinin Ekim-1998 tarihli sayısında Bülent Uzungil takma adıyla yayınlanmıştır.)








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder