13 Ağustos 2023 Pazar

HİSSE SENETLERİ 'KAYDİ' OLUNCA, BASILI HİSSE SENETLERİ YAKILACAK MI?

HİSSE SENETLERİNİN SONU NE OLACAK?

Cahit UYANIK

Meclis Sanayi ve Ticaret Komisyonu geçtiğimiz günlerde Sermaye Piyasası Kanununda değişiklikler yapan tasarıyı kabul etti. Tasarı, Plan ve Bütçe Komisyonundan geçtikten sonra Genel Kurul'da kabul edilirse bazı ilginç gelişmeler yaşanacak.

Tasarı, tüm sermaye piyasası araçlarının kaydi olarak çıkarılması ve takip edilmesini öngörüyor. Yani artık borsa şirketleri hisse bastırıp dağıtmak zorunda olmayacaklar. Bu düzenlemenin kara paranın aklanmasının önlenmesi ve sahte hisse senedi basımını engellemek açısından büyük önem taşıdığı ifade ediliyor.

Sermaye piyasalarında kaydi sisteme geçiş iyi güzel de, bugüne kadar basılmış olan hisse senetleri ne olacak? Halen borsa binası içinde bu hisse senetlerinin saklanması için çok büyük bir gizli kasa kompleksi bulunuyor. Sermaye Piyasası Kurulu yetkilileri, mevcut hisse senetlerinin kaderinin ne olacağının yasa çıktıktan sonra belli olacağını ifade ediyorlar. 

Bu konuda çeşitli fikir jimnastikleri yapılıyor. Bu hisse senetlerinin yakılması, SEKA'ya devredilmesi veya üzerlerine geçersiz damgası basılarak sahiplerine iade edilmesi çeşitli seçenekler olarak göz önünde duruyor. Bu çözüm önerilerinden ilki en radikal ancak en fazla itici olanı... Bakalım Türkiye  "hisse senedi yakan" bir ülke olarak tarihe geçecek mi? 

(Bu kulis yazısı, Türkiye İhracatçılar Meclisinin (TİM) Yayın Organı Görünüm dergisinin Ağustos-1999 tarihli sayısında Bülent Uzungil takma adıyla yayınlanmıştır.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder