10 Ağustos 2023 Perşembe

IMF İLE ANLAŞMAYA VARILDI: 10 PUANLIK ENFLASYON ARTIŞI ANCAK 2 YILDA ERİTİLEBİLECEK

Enflasyonda sapma

10 PUAN 2 YILDA ERİTİLEBİLECEK

Cahit UYANIK

Ankara - Hazırlıkları süren 3'üncü Ek Niyet Mektubu'na 2002 yılı enflasyon hedefi TEFE yüzde 7, TÜFE ise yüzde 9'a revize edilerek konulacak. Bu hedef, Aralık-1999'da verilen ana niyet mektubunda yüzde 5 ve yüzde 7 olarak öngörülüyordu. 

Belirlenen bu yeni hedeflerle, programın başında verilen "3 yıllık dönem sonunda enflasyonu tek haneli rakamlara indireceğiz" şeklindeki söz de tutulmuş olacak. Ekonomi yönetimi, bu revizyona gerekçe olarak programın ilk yılındaki 10 puanlık sapmanın 2 yıla tolere edilebileceğini gösteriyor.

Finansal Forum'un edindiği bilgiye göre Carlo Cottarelli başkanlığındaki IMF Heyetinin yaklaşık 20 gün süren temasları sırasında kritik müzakere konusunu Ekonomik Program'ın 2 ve 3'üncü yılındaki enflasyon hedefi oluşturdu. Yüksek petrol fiyatları ve Euro'nun hiç hesapta olmayan zayıf gidişi gibi gelişmelerle, uluslararası faiz oranlarının yüksek seyretmesi nedeniyle 2000 yılı enflasyon hedeflerinin 10'ar puanlık sapma göstereceği konusunda hemfikir olundu.

Önlem olarak 2001 yılı enflasyon hedefinin bir bant çerçevesinde revize edilmesi gündeme geldi. Enflasyon hedeflerinin 2001 yılı için TEFE'de yüzde 10-12, TÜFE'de ise yüzde 12-15 aralığında bir bantta oluşacağı öngörülüyordu. Ancak 2001 yılı ekonomik büyüklükleri ile bütçenin yüzde 10 ve 12'lik sabit hedeflere göre ayarlanmış olması bu fikirden vazgeçilmesine yol açtı. Ayrıca bir bant ilan edildiğinde karar alıcıların fiyat artış hedeflerinde bantın tavan rakamını kullanacağı yönündeki kuşku bu yöntemden vazgeçilmesi sonucunu getirdi.

Cümle arasına gizlenen revizyon

2001 yılında da petrol ve euro ile ilgili mevcut uluslararası konjonktürün değişmeyeceği yönündeki beklenti, enflasyon hedefinin 2002 yılı için revize edilmesi fikrini güçlendirdi. Aralık-1999'da verilen niyet mektubundaki "Tek haneli enflasyona iniş" konusundaki söz çerçevesinde yüzde 5 ve yüzde 7'lik enflasyon hedeflerinin yüzde 7 ve yüzde 9'a revize edilmesi kararlaştırıldı. Karar Cottarelli ile ortak basın toplantısında Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp tarafından, cümleler arasına gizlenerek ilan edildi. Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Şükrü Binay da geçen cuma günü Maliye Teftiş Kurulunun 121. Kuruluş Yılı nedeniyle düzenlenen geniş katılımlı panelde bu yeni hedefleri tekrarladı.

(Bu haber günlük Finansal Forum gazetesinin 20 Kasım 2000 tarihli sayısında yayınlanmıştır.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder