12 Ocak 2018 Cuma

İLLER BANKASI ÖZELLEŞTİRİLECEK, DENİZBANK'I ALAN DEXIA TALİP OLACAK


Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası, yakın zamanda Hazine'ye devredilecek olan İller Bankası'na, Denizbank'ı alarak Türkiye piyasasına giren Dexia'nın talip olacağını ileri sürdü.


Cahit UYANIK

Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası, hükümetin yeniden yapılandırma yasa tasarısını Meclis'e sevk ettiği İller Bankası ile ilgili rapor hazırladı. Oda, İller Bankasının Hazine'ye devredilmesinin öngörüldüğünü ve bankaya borçlu belediyelerin genel vergi gelirlerini teminat göstererek borçlanma uygulamasına devam edileceğini belirterek, "Bu şekilde banka cazip hale getirilmiş olacak. Bankanın yabancılara satışının kısa zamanda gündeme gelmesini bekliyoruz. Bu süreçte; Denizbank'ı alarak Türkiye piyasasına giren, yerel yönetim bankacılığında uzman Dexia'nın, bu cazip alanda faaliyet göstereceğini düşünüyoruz" görüşü savunuldu.

Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası tarafından hazırlanan "Tasfiye sürecinde İller Bankası Gerçeği" başlıklı raporda, bankanın ortakları olan belediyelere sorulmadan hisselerinin Hazineye aktarılmasının, bir tür devletleştirme olduğu da belirtilerek; bunun anayasanın 47. maddesine aykırı olduğu ileri sürüldü. İller Bankasının yapısının değiştirilmesinin yerel yönetimlerle sermayenin doğrudan bağlantı kurması anlamına geleceği de belirtilen raporda, ihtiyaçların karşılanmasında yabancı sermaye gruplarının yerel yönetimler üzerindeki baskısının artacağı kaydedildi. İller Bankasının hiç batık kredisinin bulunmadığı ancak sektördeki bankalarda batık kredi oranının yüzde 5-12 arasında değiştiği ifade edilen raporda, "İşte bu nedenle İller Bankası, sermayesinin kat kat üzerinde bir değere sahiptir" denildi.

Dexia, bir Fransız-Belçika bankası

1860 yılında kurulan Credit Communal de Belgique ile kökleri 1816’lara dayanan Credit Local de France bankalarının 1996 yılındaki birleşmesiyle ortaya çıkan Dexia Grup, kamu finansmanı, yerel yönetimlerin finansmanı ve bireysel bankacılık alanında uzman. Piyasa değeri 24,5 milyar euro olan Grup, bu değerle Avrupa’da 16. sırada, toplam varlıklar açısından ise 10. sırada yer alıyor. 26 ülkede 24.500 çalışanı olan Dexia, kamu ve yerel yönetim finansmanı alanında Fransa’da yüzde 40’tan, Belçika’da yüzde 80’den fazla pazar payına sahip.

Müşteri sayısı ile de bireysel bankacılık alanında Belçika’da ikinci, Lüksemburg’da ise üçüncü sırada bulunan Dexia; 2000 yılında Financial Security Assurance'ı (FSA) satın alarak Amerika Birleşik Devletleri pazarına girdi. FSA burada da yerel yönetimlerin ve varlığa dayalı menkul kıymetlerin kredilendirilmesi alanında piyasa lideri oldu. Kamu projelerini genişleme alanı olarak belirleyen Dexia, bu alandaki ihtiyaç sahiplerinin özellikle tahvil ihracı, menkul kıymetleştirme (seküritizasyon) araçları ve diğer yaratıcı çözümler yoluyla piyasalara verimli şekilde erişmelerini sağlayan özel hizmetler geliştiriyor.
(Bu haber, 22 Aralık 2006 tarihinde Referans Gazetesinde yayınlanmıştır.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder