23 Ocak 2018 Salı

YUNANİSTAN'LA DOSTLUK KÖPRÜSÜ KURDUK...


Cahit UYANIK

ATİNA - Türkiye ile Yunanistan arasında yakın dönemde ivme kazanan dostluk ve işbirliği iklimine bir katkı da ticari arayışlarla geldi. Milli düzeyde katılım sağlanan Türk-Yunan Dostluk ve İşbirliği Fuarı dün Yunanistan'ın başkenti Atina'da açıldı. 

Açılış törenine katılan Sanayi ve Ticaret Bakanı Ahmet Kenan Tanrıkulu, burada yaptığı konuşmada Türkiye'nin bölgesel bir istikrar unsuru olma özelliğini koruduğunu belirterek, "Komşularımız ve müttefik ülkelerle ilişkilerimizi geliştirmek üzere somut adımlar atıyoruz. Bu fuar, Türkiye ile Yunanistan arasındaki dostluk ve işbirliği ortamına büyük katkı yapacaktır" dedi. Tanrıkulu fuara tekstil, otomotiv ve otomotiv yan sanayisi ile makine sektörlerinden firmaların geniş katılımının bunun önemli bir göstergesi olduğunu söyledi.


Törende konuşan Dış Ticaret Müsteşarı Kürşad Tüzmen de Helsinki Zirvesi ile başlayan tam üyelik adaylığı sürecinin Türk-Yunan yakınlaşmasında önemli rol oynadığını anlatarak, iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik anlaşmalar ile üzerinde çalışılan diğer belgelerin bir an önce sonuçlandırılmasını istedi. Tüzmen Eylül ayında yapılacak Selanik Fuarının da işbirliği ve dostluğu perçinleyeceğini ifade etti.

Papandreu'dan dostluk mesajı

Yunanistan Meclisindeki yemin töreni sebebiyle fuar açılışına katılamayan Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu ise yolladığı mesajda, iki ülke arasındaki ilişkilerde iş adamlarının dinamik bir inisiyatif olarak öne çıktıklarını belirterek "Yeni bin yılın başlangıcındaki süreçte barış, dostluk ve işbirliğini temel noktalar olarak görüyoruz" dedi. 

Modacılar Selanikli İpekçi ile Çeşme 
doğumlu Aslanis'in kreasyonları sergilendi

20-23 Nisan tarihleri arasını kapsayan fuara gıda, otomotiv, otomotiv yan sanayisi, dayanıklı tüketim malları, mobilya elektrik ve elektronik, makine, inşaat ve tekstil sektörlerinden 90 firma katılıyor. Fuarda Ankara Ticaret Odası (ATO) da geniş bir katılımla temsil ediliyor. Atina'daki Barış ve Dostluk Stadyumunda düzenlenen fuarda TAYSAD, İTKİB ve Seramik Kaplama Üreticileri Birliği (SERKAB) gibi mesleki kuruluşlarla Yunanistan'ın benzeri örgütleri çeşitli workshop'lara katılıyor. TÜRSAB ve İGEME gibi kuruluşlar da fuardaki stantlarda faaliyetlerini duyuruyorlar. Dünya Kadınları Barış Örgütü gibi kuruluşlar için ayrılan stantlarda da dostluk teması işleniyor. Fuarın gala yemeği sırasında da Selanikli ünlü modacı Cemil İpekçi ile Çeşme doğumlu modacı Michael Aslanis'in kreasyonları, iki ülke arasındaki dostluğu güçlendirmek için sergilendi. 

Özelleşecek KİT'lere talip olabiliriz

ATO Başkanı Sinan Aygün başkanlığındaki heyeti kabul eden Atina Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı Türk-Yunan Bölüm Başkanı Vassilis Nicletopoulas, iki ülkenin yükseliş dönemine girdiğini ve inşaat, deniz ticaret, turizm ve sanayi alanlarında işbirliği yapabileceklerini bildirdi. Bankacılık alanında işbirliği imkanlarının mevcut bulunduğunu belirten, Nicletopoulas Türkiye'deki özelleştirme çalışmalarına değinerek şöyle konuştu:

"Geçen hafta başında Söke Çimentonun burada bir tanıtım çalışması oldu. Türkiye'deki özelleştirmede  ortak aramak için buraya geldiler. Bu alanda da işbirliği yapılabilir."

ATO Başkanı Aygün de iş adamları olarak siyasilerin yıllardır yapamadıklarını yapmak istediklerini bildirerek "Bizler temele bir taş koyduk. Bunlar inşallah büyür" dedi. Aygün tekstil, taşımacılık, otomotiv, bankacılık, gıda, turizm, inşaat malzemeleri ve müteahhitlik alanlarında karşılıklı delegasyon değişimi teklifinde de bulundu.   
(Bu haber, 21 Nisan 2000 tarihli Finansal Forum gazetesinde yayınlanmıştır.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder