5 Ocak 2018 Cuma

ARAÇ MUAYENE ÖZELLEŞTİRMESİ, DANIŞTAY VE ANAYASA MAHKEMESİNE KALDI

Cahit UYANIK 

Toplam 613,5 milyon dolarlık araç muayene özelleştirmesi giderek karmaşıklaşıyor ve mahkemelerin inisiyatifine kayıyor. Danıştay, araç muayene özelleştirmesi ihalesinin iptali için dava açan Makina Mühendisler Odasını (MMO) haklı bularak, davayı Anayasa Mahkemesi'ne gönderdi. Danıştay, daha önce de 2001 yılındaki ilk satışın iptali sonrasında dava açan MNG-Ahsel Grubu'nun davasını Anayasa Mahkemesi'ne göndermişti.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) ise istasyonların satışının imtiyaz sözleşmesi olduğunu düşündüğü için Danıştaya yaptığı mütalaa (görüş isteme) başvurusunun sonucunun en geç hafta başında eline ulaşmasını bekliyor. ÖİB, bu mütalaaya göre satış sözleşmesini hazırlayarak, Akfen-Doğuş-TüvSüd Grubu ile imza için masaya oturmayı hedefliyor. Ancak Anayasa Mahkemesinin bu davalara konu yasa hükümlerini iptal etmesi durumunda, özelleştirme sürecinin nasıl etkileneceği ise belirsizliğini koruyor.


İki özelleştirme, iki dava 


Dün bir açıklama yapan MMO, Danıştay 8. Dairesinin açtıkları dava üzerine araç muayene istasyonları hizmetinin devir yoluyla özelleştirmesini Anayasa'ya aykırı bularak, Karayolları Trafik Kanunu'nun ilgili maddesinin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurulmasını kararlaştırdığını bildirdi. MMO Başkanı Emin Koramaz imzasıyla yapılan yazılı açıklamada, Danıştay kararının araç muayene istasyonları hizmetinin kamu hizmeti olması itibariyle idareden tamamen koparılmasının olanaksızlığına ve buna ilişkin Anayasal hükümlere dayandığı belirtildi. 



Açıklamada, ÖİB'in, Anayasa Mahkemesinin vereceği kararı beklemeyerek ihaleyi kazanan konsorsiyum ile sözleşme imzalaması halinde, devletin ciddi bir zarara uğrayacağı, konunun uluslararası tahkime gidebileceği savunuldu. Açıklamada, ihaleyi kazanmış konsorsiyumun, özelleştirme geçerli olsa bile, Danıştay kararındaki hukuk devleti yorumuna göre alt bayilikler zinciri oluşturamayacağı da ileri sürüldü. MMO'nun bu açıklaması ile ilk ihalenin yanı sıra, ikinci ihale için de Anayasa Mahkemesine gidilmiş oldu.



Sözleşmeyi mütalaaya göre yazacağız



ÖİB yetkilileri ise yaptıkları başvuru üzerine, Danıştayın mütalaasının şu anda yazım aşamasında olduğunu öğrendiklerini belirterek, ellerine en geç hafta başında ulaşmasını umduklarını ifade ettiler. Bu mütalaanın içeriğini şimdilik bilemeyeceklerini belirten ÖİB yetkilileri "Bu gelecek görüşü inceledikten sonra, ihaleyi kazanan firma ile imzalayacağımız sözleşmeyi hazırlayacağız" dediler.



2001 yılındaki ilk ihaleyi kazanan MNG-Ahsel Grubu'nun Danıştay'a açtığı davanın Anayasa Mahkemesi'ne gönderilmesi sonucu oluşan davada kararı beklemek zorunda olmadıklarını belirten ÖİB yetkilileri "Anayasa Mahkemesi'nin kararları geriye doğru yürümez. Üstelik kanun koyucuya, kanunu değiştirmesi için en az 6 ay süre verilir" diye konuştular.


Bedeli peşin tahsil edeceğiz 

MMO'nun açtığı davanın da Danıştay tarafından Anayasa Mahkemesi'ne gönderildiğini bildiklerini belirten ÖİB yetkilileri "Bizim Danıştay'dan istediğimiz mütalaa ile Anayasa Mahkemesi'nin vereceği karar ayrı ayrıdır. Elbette Anayasa Mahkemesi, bizim yaptığımız işlemleri etkileyecek bir karar verirse durumu değerlendirmeye alırız. Ancak bu satış sürecini, şu anda Danıştayın mütalaasına göre sonuçlandıracağız" dediler. ÖİB yetkilileri, ihaleyi kazanan Akfen-Doğuş-TüvSüd Grubu ile sözleşmenin hazırlanmasının hemen ardından imza aşamasına geleceklerini ileri sürerek, devir bedelinin peşin tahsil edileceğini ifade ettiler.
(Bu haber, 03 Haziran 2005 tarihinde Referans gazetesinde yayınlanmıştır.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder