30 Ocak 2016 Cumartesi

EMLAKBANK'TA MUHASEBE OYUNUYLA KAR


Cahit UYANIK

Özelleştirme için kanun hükmünde kararname çıkarılmayı bekleyen Emlak Bankasının 1999 bilançosu, ilginç muhasebe oyunlarıyla kara geçirildi. Gayrimenkul yatırım ortaklığına dönüştürülmesi planlanan Emlak Konut A.Ş.'ye yapılan 444,6 trilyon liralık gayrimenkul devri sonucu, banka 70,3 trilyon lira kara geçer gibi göründü. Oysa bilançoyu denetleyen bağımsız denetçi DRT Denetim A.Ş'nin bazı çekinceler koyduğu bu devir gerçekleştirilmemiş olsaydı, Emlak Bankası 374,3 trilyon lira zarar edecekti.

Denetçi çekince koydu

Emlak Bankasının 1999 yılına ilişkin bilanço ve karar zarar cetvelleri belli oldu. Deloitte Touche Tohmatsu ile ortaklaşa çalışan bağımsız denetçi DRT Denetim Revizyon Tasdik Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş'nin hazırladığı raporda bazı çekinceler dile getirildi. Raporda Konut Edindirme Yardımı (KEY) hesaplarının Emlak Konut A.Ş'ye ayni sermaye olarak verilerek tasfiyesinin planlandığı belirtilerek, bu devirlerin yapıldığı ifade edildi. 

Ancak Emlak Konut A.Ş'nin gayrimenkul yatırım ortaklığına dönüştürülme sürecinde KEY hesabı sahipleri ve Emlak Bankasının payının belirlenmesi gerektiği anlatılarak, "Bu rapor tarihi itibarıyle değerleme çalışması yapılmadığından, Emlak Konut'un gayrimenkul yatırım ortaklığına dönüştürülmesinden sonraki ortaklık yapısı ve Bankanın iştirak oranı belli değildir.  Banka, aktifinde kayıtlı olan gayrimenkulleri maliyet bedelleri ile kayıtlarından çıkartmış ve mahkeme kararıyla belirlenmiş olan değerleri ile yeniden değerlenmiş tutarları arasındaki farkı gelir yazmak suretiyle muhasebeleştirmiştir" denildi.

63,6 trilyonluk kredi sorunlu

Öte yandan Emlak Bankası bilançosunda takipteki alacaklar hesabındaki büyük artış dikkat çekti. Bankanın verdiği 856 trilyon liralık krediden 118,9 trilyon lirası geri dönmedi. Takipteki kredilerin toplam kredilere oranı yüzde 22 olarak gerçekleşti. Bankanın 1998 bilançosunda ise bu oran, yüzde 5'in altında bulunuyordu. Bağımsız denetçi raporunda bankanın denizcilik sektörüne kullandırdığı ve geri ödenmeyen kredilere özel madde ayrıldı. Buna göre banka bu sektöre 78,5 trilyon lira kredi verdi. Denetçiler bu kredileri neredeyse tamamen gözden geçirdiler ve 63,6 trilyon lirasının "sorunlu" olduğunu tespit ettiler. Raporda, söz konusu tutarın 54,5 trilyon liralık bölümü için yeniden ödeme planına bağlama görüşmelerinin sürdüğü ifade edildi. 
(Bu haber, Finansal Forum Gazetesinin 20 Temmuz 2000 tarihli sayısında yayınlanmıştır.)

GÜNGÖR URAS KÖŞESİNDE HABERİMDEN NASIL BAHSETMİŞTİ-1? EMLAKBANK'IN BİLANÇOSU NASIL MAKYAJLANDI?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder