30 Nisan 2015 Perşembe

EKOKULAK: BANKACIDAN MORG GÖREVLİSİ OLUR MU?



Cahit UYANIK

Türkiye, "Ne iş olsa yaparım abi" ülkesi... Türkiye'deki emek gücünün vasıfsızlığının en veciz ifadesi olan bu cümle, zaman zaman devlet tarafından da bir personel politikası olarak kullanılıyor. Ama cümlede küçük bir değişiklik yapılarak; "Ne iş olsa yaptırırım abi..."

Bu politikanın son örneğine göre; kamu bankalarındaki personel, devlet memuru statüsünden çıkartılıp özel sözleşmeli statüye geçirilmek isteniyor. Eh tabii, bazı personel devlet güvencesini bırakmak istemiyor. Bu kişilere o zaman Devlet Personel Başkanlığının yolu gösteriliyor. Başkanlık, bankacıları  bir devlet dairesine atama görevini üstlenmiş durumda.

Ancak her şey göründüğü kadar basit değil. Kamu bankalarındaki yeniden yapılandırmayı yürüten yöneticiler, bazı bankacıları ellerinden kaçırmak istemiyor. Ama bu kişiler de devlet memurluğunda kalmakta ısrar edince ilginç olaylar ortaya çıkabiliyor. Kulağımıza gelen bilgilere göre bir kamu bankası genel müdür yardımcısı, bazı personele gönderdiği e-posta mesajlarında, özel sözleşmeyi imzalamayan bankacıların devlet hastanelerine "morg görevlisi" olarak atanacağı tehdidini savuruyormuş. Zaten bankadan kadrosunu aldıran kişilerin atanma yerleriyle ilgili birçok "alacakaranlık kuşağı hikayesi" anlatılırken bu tehdit, kafaları bir hayli karıştırmışa benziyor.  

Kültür Bakanlığına tayini çıkan su ürünleri mühendisliği eğitimi almış banka teknik personeli, Turizm Bakanlığına atanan deve kuşu çiftliği kredileri uzmanı olur da; morg görevlisi bahçe bitkileri kredileri uzmanı bankacı olmaz mı? Bu Türkiye'de her şey olur, bal gibi olur. Arslanlar, kedilere itinayla boğdurulur.
(Bu yazı, Ankara Ticaret Odası-ATO yayın organı  Ekonomik Denge Dergisindeki 'Ekokulak' köşesinde Nisan-2002 tarihinde yayınlanmıştır)

BANKACILIK SEKTÖRÜ ARTIK YENİ UFUKLARA YELKEN AÇMALI/EKONOM 50. ÖZEL SAYI

GÜNGÖR URAS KÖŞESİNDE HABERİMDEN NASIL BAHSETMİŞTİ-1? EMLAKBANK'IN BİLANÇOSU NASIL MAKYAJLANDI?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder