19 Nisan 2015 Pazar

PİRİNÇTEKİ FİYAT ARTIŞI REKABETE AYKIRI BULUNMADI


Cahit UYANIK

Rekabet Kurulu, nisan ve mayısta pirinçte yaşanan fahiş fiyat artışlarının normal olduğuna karar verdi. Kurul, çeltik/pirinç fiyatlarında yaşanan hareketlerin dünya fiyatlarındaki değişiklikler ile arz-talep koşulları gibi ekonomik gerekçelerle açıklanabileceğini belirtti. Kurul "Fiyatlardaki artışın rekabeti sınırlayıcı nitelikte bir anlaşmadan kaynaklandığı yönünde bir bulguya rastlanmamıştır" değerlendirmesinde bulundu. 
(TIKLAYINIZ) REKABET KÜLTÜRÜNÜN GELİŞMESİNDE EKONOMİ BASININ ROLÜ NEDİR?


Fiyatları Mısır tetikledi

Konuyla ilgili hazırlanan ilk inceleme raporunda çeltik ve pirinç piyasasının analizi yapıldı. Türkiye'nin yıllık pirinç tüketiminin 550 bin ton civarında olduğu belirtilen raporda, 2007 yılında bunun 400 bin tonunun yerli üretim, geri kalanının da ithalatla karşılandığı belirtildi. TMO'nun çeltik piyasasında son yıllarda önemli bir alıcı olduğunun söylenemeyeceği kaydedilen raporda, geçen yıl bu kurumun 30 bin ton alım yaptığı kaydedildi.

Piyasadaki alım satımın önemli bölümünün 3 büyük değirmenci (Akel, Torunlar ve Göze) tarafından gerçekleştirildiği anlatılan raporda, bu 3 şirketin ticaretin yüzde 70'ini elinde tuttuğu vurgulandı. En önemli pirinç ihracatçısı ülkelerden Vietnam, Hindistan ve Mısır'ın çeşitli biçimlerde ihracat kısıtlamasına gittiği ve bunun arzı olumsuz etkilediği ifade edilen raporda, 2001'de tonu 200 dolar olan pirincin 2007 Aralık ayında 362 dolara çıktığı dile getirildi. Raporda ithalatın yüzde 80'inin Mısır'dan geri kalanının da ABD ve Asya'dan yapıldığı bildirildi. Mısır'ın kendi iç ihtiyacını karşılayamama endişesi ile pirinç ithalatını durdurduğu belirtilen raporda, bunun fiyatları tetiklediği ifade edildi. 

Türkiye'de 2008 Şubat ayında tonu 507 dolar olan pirincin, Mart ayında 649 dolara çıktığına dikkat çekilen raporda, aynı aylarda ABD'deki fiyatın 580 ve 645 dolar olduğu ifade edildi. Türkiye'deki fiyatlarında buna paralel  olarak 2008 Ocak-Mart döneminde yüzde 36 arttığı belirtildi. Kurul, rapor ışığında yaptığı değerlendirmede fiyat artışlarının ağırlıklı olarak dış piyasalardaki artıştan kaynaklandığını savunarak, ön araştırma veya soruşturma veya soruşturma açılmasına gerek olmadığını kararlaştırdı. 
(Bu haber, Referans Gazetesinde 22.07.2008 tarihinde yayınlanmıştır.)   
TÜRKİYE, SUYUNU HOR KULLANIYOR VE KİRLETTİĞİ SUYU ARITMIYOR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder