9 Haziran 2018 Cumartesi

MERKEZ BANKASININ VAN GÖLÜ KIYISINDAKİ TRİLYONLUK DİNLENME TESİSİ SORUN OLDU


Cahit UYANIK

Merkez Bankasının (MB) Van Gölü kıyısında inşa ettirdiği ve büyük miktarda para harcanan dinlenme tesisi sorun oldu. MB'nin söz konusu tesisi devretmek veya satarak elden çıkarmak yönündeki girişimleri başarısızlıkla sonuçlandı. En son Genelkurmay Başkanlığına devredilmesi konusunda anlaşmaya varılan ve bunun için Genel Kurul kararı çıkartılan tesis, askerlerin vazgeçmesi üzerine yine sorun yarattı.

Finansal Forum'un edindiği bilgilere göre eski Başkan Rüşdü Saracoğlu döneminde MB yönetimi Van Gölü kıyısında Özel İdare'den alınan arsa üzerinde bir dinlenme ve eğitim tesisi yaptırılmasına karar verdi. Tesis, hem banka personelinin eğitimi ve dinlenmesi hem de yurt dışından gelen yabancı konukların ağırlanması amacıyla projelendirildi. Tesisin inşaatı sürerken ülke 5 Nisan Krizine girdi. Bunun üzerine dönemin MB yönetimi, diğer gayrimenkullerle birlikte Van Tesislerinin de tamamlanmamış haliyle satışına karar verdi. Ancak bu satışta tesise talip çıkmazken ilgili firmadan binanın teslimi 1995 yılında yapıldı.

MB, bu dinlenme tesisini satarak elden çıkaramayacağını anlayınca bölgede terörle mücadele eden Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarının dinlenme ve rehabilitasyonunda kullanılmak üzere Gnelkurmay Başkanlığına devretmeyi planladı. Bu konuda Genelkurmay'a götürülen teklif ılımlı karşılanınca 1996 yılı Mayıs ayı içinde toplanan MB Genel Kurulunda alınan bir kararla tesislerin devri için yasal karar çıkarıldı.  Devir işlemlerinin gerçekleştirilmesi için Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğüne başvuruldu.

Ancak Genelkurmay bir süre sonra MB'ye başvurarak dinlenme tesislerini devralmaktan vazgeçtiğini bildirdi. Bu gelişme MB Başkan Yardımcısı Aydın Esen tarafından da yaptığımız görüşmede doğrulandı. Genelkurmay'ın tesislerin içinde kendi amacına uygun tadilatlar yapmanın gerektirdiği yüksek masrafların yanı sıra, erlerin rehabilitasyonunun tam olarak sağlanamayacağı, 'hava değişimi' olarak tanımlanan ve askerin bölgeden uzaklaşması şeklindeki uygulamanın daha başarılı olduğunu ileri sürerek tesisleri devralmaktan vazgeçtiği ifade edildi.

Van Gölü kıyısında yükselen bu tesis bölgedeki bazı resmi kurumların da dikkatini çekti. Tesise Van 100. Yıl Üniversitesinin talip olduğu ancak MB yönetiminin 'amacına uygun kullanılmayacağı' endişesiyle bu teklife sıcak bakmadığı bildiriliyor. Bunun yanı sıra Van eski Valisi Mahmut Yılbaş da tesisleri satın almak istedi. Ancak teklif ettiği para çok düşük bulunarak reddedildi. Merkez Bankası, dinlenme tesislerini en son TOBB'a teklif ederek serbest bölge yapılabileceğini bildirdi.Ancak bu sefer de TOBB bu teklife sıcak bakmadı.

Merkez Bankasından üst düzey bir yetkili, tesisin çok lüks olduğunu ifade ederek bugünün fiyatlarıyla trilyonlarca liraya inşa ettirilebileceğini bildirdi. Tesisin sık sık yükselen Van Gölü sularının tehdidi altında bulunduğunu ve ciddi güvenlik endişeleri nedeniyle kimsenin kullanamadığını bildiren bir yetkili "Her şeyden önce tesisi suyun basmaması için istinat duvarları inşa ettirmemiz gerekiyor. Bunun yanı sıra ciddi güvenlik endişelerimiz var. Kimse buraya gidip tatil yapmak istemiyor. Tesise iki köyden geçilip gidiliyor. Zaten şu anda sadece güvenlik görevlileri var" dedi.
(Bu haber 24 Haziran 1997 tarihinde Finansal Forum Gazetesinde yayınlanmıştır.) 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder