6 Haziran 2018 Çarşamba

İSTANBUL'A TAŞINACAK MERKEZ BANKASININ KOMŞUSU DUBAİ TOWERS OLACAK


Cahit UYANIK/Neşe KARANFİL
Dubai Towers-İstanbul

Merkez Bankası'nın İstanbul'a taşınması tartışmaları sürerken taşınma yönünde alınacak karar Merkez'i Dubai Prensi El Maktum'un şirketinin inşa edeceği Dubai Towers'a komşu yapacak. Bankanın, Levent-Büyükdere Caddesi üzerindeki arsası, burgu formunda inşa edilecek 94 ve 70 katlık Dubai Towers'ın üzerine kurulacağı İETT Garajı'nın çaprazında bulunuyor. 


Edinilen bilgiye göre Merkez, 1996 yılında göreve başlayan ve 2001 krizi sırasında istifa eden eski Başkan Gazi Erçel döneminde, bu arsaya 36, 8 ve 10 katlı 3 bina yaptırmak üzere proje çizdirdi. MB, 36 katlı gökdeleni "finans merkezi" yapmayı, diğer iki binayı ise kendi faaliyetlerinde kullanmayı planlıyordu. MB, binalar bittiğinde büyük olasılıkla İstanbul'a taşınacaktı. 


Ancak MB'nin üstyapı ruhsatı almak için başvurduğu İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde sorunlar çıktı ve Erçel bizzat dönemin Belediye Başkanı Tayyip Erdoğan'ı ziyaret ederek sorunları çözdü. Anıtlar Yüksek Kurulu'ndan binaların İstanbul'un siluetini bozup bozmayacağı konusunda görüş ve Beşiktaş Belediyesi'nden izin alma süreci de 2 yıl sürdü. Bu uğraşlar 2001 yılını buldu. Ancak son aşamada ise Genelkurmay Başkanlığı inşaat yapılacak yerin füze atış menzilinde bulunduğu gerekçesiyle projede değişiklik istedi ve gökdelen inşaatı 24 kata indirildi. Proje, 5 yıldır buzdolabında tutuluyordu. 

MB yetkilileri, İdare Merkezi'nin İstanbul'a taşınmasının aslında Rüşdü Saracoğlu döneminden beri gündemde olduğunu, şimdi Durmuş Yılmaz'ın başkanlığa gelmesi ile birlikte yönetimin arsa ile ilgili bir karara varması gerektiğini belirtti. Yetkililer, kararın MB İstanbul Şubesi'nin buraya taşınması veya İdare Merkezi'nin tamamının buraya taşınıp taşınmaması yönünde olacağını kaydetti. Arsa üzerinde başlamış bir inşaatın bulunmadığını belirten yetkililer, arsa büyüklüğünün 36 katlı bir gökdelenin inşaatı için yeterli olduğunu anlattı. Yetkililer, muhtelif projeler üzerinde değerlendirme yapıldığını ve bir karar verileceğini söyledi. 

Önce yasa çıkması şart

Bankanın taşınmasına karar verilse bile önce yasanın çıkması gerekecek. Bu aşamada ise MB'nin konuya ilişkin görüşü alınacak. Banka Meclisi'nden bir karar çıkmasının yasal prosedüre paralel gideceğini anlatan yetkililer, sonuç itibariyle yasa TBMM'de komisyonlarda görüşülürken de görüş iletileceğini ifade etti. Projelerdeki gibi 36 ya da 24 katlı bir gökdelen inşaatı ise en erken 4-5 yıllık bir sürede tamamlanabilecek. 

Hükümetin MB’yi İstanbul’a taşıma planı hemen yurtdışında da yankı buldu. Financial Times gazetesi, projenin hükümetle MB’yi karşı karşıya getirdiğini savunurken bankanın Ankara’da kalmak istediğini öne sürdü. Gazete, hükümetin bu girişimine muhalefet ve finansal sistemin direnebileceğini savundu. 



Merkez'e göre açıklamalarda çelişki yok


Devlet Bakanı Ali Babacan'ın önceki gün MB'nin İstanbul'a taşınacağı açıklamasının ardından MB de yazılı bir açıklama yaparak henüz alınmış bir karar olmadığını dile getirmişti. Daha sonra ise MB Başkanı Durmuş Yılmaz AA'ya bir demeç vererek, bankanın taşınmasının bir mahzuru olmadığını ifade etmişti. Yılmaz'ın demecinin tamamı okunduğunda yazılı açıklama ile çelişki oluşturmadığının görüleceğini ileri süren MB yetkilileri, yazılı açıklamada da karar alınmadığının vurgulandığını söyledi. 
(Bu haber 05 Ağustos 2006 tarihinde Referans Gazetesinde yayınlanmıştır.) 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder