10 Şubat 2018 Cumartesi

30 YIL ÖNCESİNDEN BİR HABER: KUVEYT TÜRK EVKAF FİNANS KURUMU VE ÜNLÜ KURUCU ORTAKLARI


Cahit UYANIK

Türk ve Kuveyt sermayesi ile oluşturulan ve İslami bankacılık kurallarına göre çalışacak Kuveyt Türk Evkaf Finans Kurumu A.Ş.'nin kuruluşu tamamlandı. 

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre "faizsiz bankacılık" alanında faaliyet gösterecek ve faiz yerine "gelir payı" ödeyecek "özel finans kurumu"nun kurucu ortakları arasında Devlet Bakanı Kazım Oksay, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Ali Coşkun ve ünlü işadamlarının yanı sıra bazı vakıflar bulunuyor.

5'i yabancı olmak üzere 100 ortaklı şirketin sermayesi toplam 15 milyar lira. Şirketin toplam sermayesinin 5 milyar 800 milyon liralık bölümü 95 Türk ortağa ait bulunuyor. 

Türk ortaklar içinde en büyük payı 4 milyar 350 milyon lira ile "Vakıflar Bankası Memur ve Hizmetlileri Emekli ve Sağlık Yardım Sandığı Vakfı" alıyor. Türkiye Diyanet Vakfı da kuruma 150 milyon lira ortak oldu. 

Kurumda en yüksek yabancı sermaye payına 6 milyar 750 milyon lira ile "Kuveyt Finance House" sahip. Şirketin diğer yabancı ortakları ise Kuveyt The Public Institution For Social Security (1 milyar 350 milyon lira), İslam Kalkınma Bankası (1 milyar 350 milyon lira), International Turnkey System (600 milyon lira), işadamı Adnan Abdülaziz Ahmed El-Bahar (150 milyon lira).

DİYANET HOLDİNGLEŞİYOR; KOCATEPE CAMİİ'NİN ALTINA DEV HİPERMARKET AÇIYOR

Amaçları

Kurumun kuruluş ilanında yurt içi ve dışından özel cari hesaplar ve kar zarar katılma hesapları aracılığı ile ekonomiye fon tahsis etmek, zirai, ticari ve sınai faaliyet gösteren  şirketleri teşvik etmek, bu teşebbüslere katılmak, bütün bu hizmet ve faaliyetleri faizsiz olarak yapmak, amacında olduğu bildirildi. 

Merkezi İstanbul'da olacak kurumun ilk yönetim kurulu üyeliklerine Ahmed Bazle El-Yassen, Adnan Abdülaziz Ahmed El-Bahar, Abdullah Kasım Tivnikli, Naser Mohamed Al-Nasrullan, Şener Macun, Hüseyin Özer Merzeci, Faisal Abdülaziz Al-Zamel getirildi. 

EVKAF FİNANS’IN KURUCULARI
ADI SOYADI VEYA UNVANI
SERMAYEDEKİ PAYI
Vakıfbank Mensup. Sos. Yardım Vakfı
4 milyar 350 milyon TL
T. Diyanet Vakfı
150 milyon TL
Kazım Oksay-Devlet Bakanı
10 milyon TL
İsmet Alver-Vakıfbank Genel  Md.
1 milyon TL
Ali Coşkun-TOBB Başkanı
4 milyon TL
Prof. Nevzat Yalçıntaş-TOBB Danışmanı
3 milyon TL
Nevzat Özhamurkar-TOBB Yön. Kur. Üyesi
1 milyon TL
İbrahim Bodur-İst. San. Odası Başkanı
5 milyon TL
Şener Macun-Vakıflar Genel Müdürü
1 milyon TL
Prof. Salih Tuğ
1 milyon TL
Ömer Faruk Berksan-Gıda San. İşv. Sen. Eski İkinci Başkanı
1 milyon TL
Cemal Külahlı-Tarım Eski Başkanı
1 milyon TL
R. Özkaymak-Konya Tic. Oda. Başkanı
4 milyon TL
Prof. Sabahattin Zaim
1 milyon TL
Aydın Bolak-Eski milletvekili
5 milyon TL
Mehmet Pamak-Danışma Meclisi Üyesi
1 milyon TL
Şaban Çavuşoğlu-İşadamı
5 milyon TL
İsmail Özkaymak-İşadamı
4 milyon TL
Mehmet Acartürk-İşadamı
1 milyon TL
Faruk Özyalvaç-İşadamı
1 milyon TL

(Bu haber, 12.12.1988 tarihinde Anadolu Ajansı Ekonomi Haberleri Servisinde yayınlanmıştır ve ertesi gün birçok gazete tarafından sayfalarında kullanılmıştır.) 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder