15 Şubat 2018 Perşembe

TOBB ETÜ'YE TÜRKİYE BİLİMLER AKADEMİSİNDEN (TÜBA) İKİ ÖDÜL


Cahit UYANIK

Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA); “2017 Yılı Uluslararası Akademi, GEBİP (Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı) ve TESEP (Bilimsel Telif Eser) Ödülleri” kapsamında TOBB ETÜ akademik kadrosunda bulunan iki öğretim üyesini ödüllendirdi. TOBB ETÜ Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkan Vekili Doç. Dr. Tuba Işınsu İsen Durmuş, “Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı (GEBİP)” ödülüne layık bulundu. Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yücel Ercan’a ise ‘İleri Dinamik’ adlı kitap çalışmasıyla “Bilimsel Telif Eser (TESEP) Kayda Değer Eser  Ödülü” verildi.


Ödül verilen isimleri
Akademi Konseyi belirledi

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, üstün bilimsel başarıların ödüllendirilmesinin dünyada akademilerin ve ülkemizin ulusal akademisi TÜBA’nın en önemli işlevleri arasında yer aldığını, bu anlayışıyla yürüttükleri TÜBA ödüllerinin bilim dünyasında özel ve saygın bir konuma sahip olduğunu söyledi. Prof. Dr. Acar, “2017 yılında Akademi Konseyimiz tarafından ikisi yurt dışında biri Türkiye’de çalışan üç bilim insanı Uluslararası TÜBA Akademi Ödülü’ne; 19 farklı üniversiteden 39 üstün başarılı genç bilim insanı TÜBA-GEBİP Ödülü’ne, biri Halil İnalcık Özel Ödülü, ikisi kayda değer eser ödülü olmak üzere üç Türkçe Bilimsel Telif Eser de TÜBA-TESEP Ödülü’ne layık görülmüştür. Böylece TÜBA Ödülü kazanan bilim insanı sayısı; dokuzu Akademi Ödülü, 443’ü GEBİP Ödülü olmak üzere 452’ye, ödüllendirilen eser sayısı da 189’a yükseldi. Bilim dünyasında müstesna bir konuma sahip olan TÜBA Ödüllerimiz; ülkemizin uluslararası bilim camiasındaki tanıtımı ve ilişkileri, üstün başarılı genç bilim insanlarının teşviki ve çalışmalarını Türkiye’de sürdürmeleri, nitelikli Türkçe bilimsel eser yazımının özendirilmesi bakımından özel bir öneme sahiptir. Ödüllerimiz, Cumhurbaşkanlığı himayesinde düzenlenen törenle sahiplerine verilecektir” dedi.

Osmanlı Divan Edebiyatı haritası,
artık bir tık kadar yakın olacak

Doç. Dr. İsen Durmuş,  Osmanlı Divan Edebiyatı sanatçılarının kökenlerine indiği ve bu sanatçıların ailelerinin yaşadığı bölgeleri haritalayıp, bunu bir web ortamı üzerinden kullanıcıların istifadesine sunduğu çalışması sebebiyle ödüle layık bulundu. Çalışma sayesinde  bundan yüzlerce yıl önce Osmanlıca gibi farklı bir dille ve özel bir uyak sistematiği kullanılarak yaratılan eserler ile Osmanlı Divan Edebiyatı sanatçılarını doğuran ve besleyen ortamlar; günümüzün bilgi ve iletişim teknolojisi etkisindeki yeni nesillerin ve bu alana meraklı kişi ve araştırmacıların parmak uçlarıyla ulaşacağı kadar yakına gelmiş oldu. Çalışma aynı zamanda edebiyat alanının ve özellikle Osmanlı Divan edebiyatının bilimsel olarak araştırılıp analiz edilmesi ve ulaşılan sonuçların isteyen herkesin istifadesine sunulabilmesi yönünden çok başarılı bir örnek olarak değerlendirildi.

Doç. Dr. İsen Durmuş, Osmanlı Divan edebiyatı üretiminin saray himayesinde olduğu ve önemli ailelerin desteğinin varlığının bilindiğini ancak söz konusu ailelerin ne ölçüde bu tür üretimlere katkı sağladığının bütüncül bir yorumla bugüne kadar değerlendirilmediğini ifade etti ve şunları söyledi:

“Çalışma boyunca tespit edilecek bilgilerin bir harita ile somutlaştırılması, Osmanlı kültür coğrafyası içinde şair/yazarların ağırlıklı olarak nerelerde yetiştikleri ve ürettiklerine dair verilerle birlikte web ortamında ilgili bütün okurlara sunulması çalışmanın uluslararası bir düzey kazanmasını sağlayacaktır. Bu çalışmanın yapılması sunacağı somut katkılarla Osmanlı kültür ve sanat coğrafyasının genel bir haritasının çıkarılması konusunda önem taşımaktadır. Sadece edebiyat alanıyla sınırlı tutulacak çalışmanın tamamlanmasından sonra diğer sanat dalları için yapılacak çalışmalara da model olacağı düşünülmektedir.”


‘İleri Dinamik’ alanında ilk Türkçe
ders kitabı olma niteliğini taşıyor

Prof. Dr. Ercan’ın ‘İleri Dinamik’ adlı kitabı ise makine mühendisliği ile havacılık ve uzay mühendisliği  eğitiminde yüksek lisans ve doktora düzeyinde okutulan temel derslerden İleri Dinamik dersi için çok önemli. Çünkü bu derste kullanılabilecek Türkçe bir kaynak yoktu. Kitap özellikle bu ihtiyaca cevap vermek üzere hazırlandı. Öğrenci odaklı olan kitap, içeriği bir dönemlik İleri Dinamik dersinde yer alabilecek konuları kapsıyor. Kitapta öğrencinin eğitimine yardımcı olmak amacıyla olduğunca fazla sayıda örnek verilmiş ve bölümlerin sonuna çok sayıda problem eklenmiş durumda.
Kitap TOBB ETÜ tarafından sağlanan Araştırma Fonu kullanılarak bastırıldı. Prof. Dr. Ercan, bu kitabı hazırlarken temel amacının şahsına herhangi bir kazanç sağlamadan Türkiye’deki üniversite eğitimine kendi imkanları dahilinde bir katkı sağlamak olduğunu ifade ederek, “Bu yüzden kitabın tüm öğrencilere ve eğitimcilere ücretsiz olarak erişimini sağlamak amacıyla, yayın haklarını herhangi bir yayınevine devretmeyerek, telif haklarını kendi üzerinde tuttum. Kitap kaynak göstermek kaydıyla çoğaltılabilir ve dağıtılabilir. Ayrıca açık kaynak olarak elektronik ortamda yayılmasına olanak sağladım” dedi.
(Bu haber, TOBB'un yayın organı Ekonomik Forum Dergisinin Aralık 2017 tarihli 281. sayısında isimsiz olarak yayınlanmıştır.) 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder