5 Şubat 2018 Pazartesi

NİJERYALI DOLANDIRICILARA DİKKAT...


Cahit UYANIK

Bugünlerde size Nijerya'dan bir mektup gelirse çok dikkatli okuyun. Hele hele mektupta size, Nijerya'dan yurt dışına çıkarılacak bir para konusunda yardım etmeniz karşılığında yüklü bir komisyon teklif ediliyorsa, hiç ama hiç dikkate almayın. Çünkü bu konuda iş adamlarının ABD'de uğradıkları zarar 5 milyar doları geçti. Olay basitçe şöyle:

Nijerya'daki bazı dolandırıcılık çeteleri, oradan buradan edindikleri şirket adreslerine mektuplar gönderiyorlar. Mektupta, Nijerya'daki bazı olaylar sonucunda üst gelir grubuna sahip insanların mal ve paralarını devletten kaçırmak zorunda kaldıkları, bu malların sanki ticaret yapılırmış gibi yurt dışına çıkarılabileceği ifade ediliyor. Ve iş adamına bu işleme aracılık yapması karşılığında önemli bir komisyon teklif ediliyor.

Ancak çetelerin küçük bir isteği var. Nijerya'da rüşvet dağıtmak için kendilerine bir miktar para gönderilmesi... 50 bin dolardan başlayan bu rüşvet parası  talebi, eğer zokayı yutuyorsanız milyonlarca dolara kadar büyüyebiliyor. Bu "419 Şebekesi" (*) olarak bilinen çetelerin en basit dolandırıcılık yöntemi. Ama yöntemler deşifre oldukça insanların kolay para kazanma hırsını gıdıklayacak başka yöntemler bulunuyor.

ABD'de hükümet sırf bu konuyla uğraşması için özel bir birim kurdu. Bu birime her gün yüzlerce telefon ve dilekçe yağıyor. Yoğun şikayetlere rağmen pek çok kişinin dolandırıldığını anladığında yaşadığı utanç ve ticari unvanının zarar görmemesi için resmi makamlara başvurmaktan çekindiği ifade ediliyor.

ABD'lilerin son 14 yılda bu işten uğradığı zarar ise 5 milyar dolara olarak hesaplanıyor. Bu çetelerin zaman zaman Türk iş adamlarına da bazı mektuplar yolladığını çok iyi biliyorum. Türkiye'de de bazı kişiler dolandırılmalarına rağmen resmi makamlara başvurmuyorlar. Onu için diyorum ki, Nijerya'dan gelen mektuplara dikkat...
(*) 419, Nijerya Ceza Kanununun dolandırıcılık suçunu düzenleyen madde numarasıdır.
(Bu kulis yazısı, Bülent Uzungil takma adıyla TİM'in yayın organı Görünüm'ün Temmuz 2000 tarihli sayısında Başkentten sayfasında yayınlanmıştır.)  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder