14 Şubat 2018 Çarşamba

KULİS: BANKAZEDELERDEN CLINTON VE BLAIR'E MEKTUP


Cahit UYANIK

Türkiye, Gümrük Birliğine girdi girmesine ama şimdilerde yeni oluşacak hükümetin Avrupa Birliği (AB) ile ilişkilerde nasıl bir yol izleyeceği merakla bekleniyor. Türkiye'nin çözüm bekleyen sorunlardan birisi de bankazedeler...

Yani TYT, Marbank ve Impexbank'ta 150 milyonun üzerinde parası bulunan, ancak mevduat sigorta kapsamına alınmayan mudiler. Yaklaşık 5 trilyonluk bir yekûn tutan kendi paralarını alabilmek için başlarını vurmadıkları taş bırakmayan bankazedeler, şimdilerde Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulundan çıkacak kararı bekliyorlar. Buradan olumsuz bir sonuç çıkması durumunda, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine kadar gitmeyi deneyecekler. 

Ancak bankazedeler, geçen 13 Aralık'taki Gümrük Birliği oylamasından önce iki ayrı önemli makama birer mektup gönderdiler ki, kayda değer. Bu iki makam Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Bill Clinton ve yıldızı giderek parlayan İngiliz İşçi Partisi Lideri Tony Blair. Bankazedelerden Oktay Çağlayan, hatta mektubu yazmadan önce, Londra'da Tony Blair ile bizzat görüşmeye de çalıştı. Fakat başarılı olamadı. 

Mektuplarda özetle, Baykal ve Çiller'in Gümrük Birliği için Clinton ve Blair'den destek istemelerine değiniliyor. Daha sonra ise söz konusu üç bankanın Mayıs 1994'te kapatıldığı ve çoğunluğu yurt dışında çalışan mudilerinin mağdur edildiği ifade ediliyor.

Daha sonra bankazede Çağlayan, kendilerinin 150 milyonun üzerindeki mevduatlarının iade edilmediğini anlatıyor. Mektubun sonunda ise Türkiye'nin Gümrük Birliği talebine destek verilmesinin söz konusu problemi çözmeyeceği anlatılıyor. Bize ulaşan bilgiler, bu mektupların gerek Clinton gerekse Blair'e bir şekilde ulaştırıldığı yönünde...

Sonuç ise herkesin görüp yaşadığı gibi bankazedeler açısından olumsuz, Türkiye açısından olumlu. Ama bu mektupların, bu önemli liderlerin eline ulaşması bile önemli. Zaten Batılı bankalar, bu üç bankayla ilgili sorunu çözümü için Türkiye'ye yoğun baskı uyguluyorlar. Seçimlerden hemen önce Lloyd's Bank'ten önemli bir şahsiyet Hazine'ye gelerek bazı önerilerde bulundu. Ancak bu önerilerle ilgili son kararı vermek, Hazine'ye ve dolayısıyla yeni hükümete düşüyor. Bakalım yeni hükümet bankazedelere karşı nasıl tavır takınacak?
(Bu kulis yazısı, aylık Macro Economy Dergisinin Ocak-1996 tarihli 15'inci sayısında Başkent Notları köşesinde yayınlanmıştır.)    

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder