18 Şubat 2018 Pazar

KULİS: MEZUN OLAN MÜHENDİSLER NASIL İŞSİZ KALIYOR?


Cahit UYANIK

Türkiye, 2008‘i bitirip 2009‘a önünde dağ gibi ekonomik sorunlarla giriyor. Bu sorunların başında ise işsizlik ve özellikle eğitimli genç nüfustaki yükselen işsizlik sorunu geliyor. Her ay açıklanan resmi istatistiklerdeki yüz binlerce kişilik eğitimli işsizliğinin ise birçok sebebi var. Geçen hafta bu sebepleri meslek bazında izah eden bazı açıklamalar yapıldı ama ülkenin yoğun gündemi içinde eriyip gitti. Sorunun çözümüne küçük bir katkısı olabileceği umuduyla bu açıklamalardan söz edelim istedik.

Mühendise asgari ücret

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), Türkiye‘de elektrik, elektronik, elektrik-elektronik, bilgisayar, biyomedikal, elektronik haberleşme eğitimi veren 60 civarında kamu ve vakıf üniversitesinin her yıl 4 bine yakın mühendis mezun ettiğini bildirdi. Eğitim ile istihdam arasındaki büyük uyumsuzluğa dikkat çeken EMO, "Üniversitelerin bu bölümlerini bitiren öğrencileri bekleyen sonuç, maalesef işsizlik ve çok kötü koşullarda çalışmaktan öteye gidememektedir" ifadesini kullandı.

Devletin yılda en fazla 500 yeni mühendis istihdam ettiği belirtilen açıklamada, geçmiş yıllarda çıkartılan mevzuat gereği sadece 3 üniversitenin elektrik mühendisliği bölümü mezunlarının Kamu Personeli Seçme Sınavı‘na (KPSS) kabul edildiği ve diğer bölüm mezunlarının mağdur edildiği anlatıldı. Özel sektörde çalıştırılan mühendislere asgari ücret düzeyinde maaş verildiği kaydedilen EMO açıklamasında, çözüm için bu bölümlerden mezun olacakların sayısının ihtiyaca göre planlanması önerildi.

Sadece 46 kadro açıldı

Eğitimli genç işsizliğin yoğun görüldüğü bir başka alan ise ziraat mühendisleri. Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Gökhan Günaydın ise yaptığı açıklamada, AK Parti‘nin seçim beyannamesinde tarım danışmanı sayısını 10 bine çıkartacağını vaat ettiğini ve 2008 yılında 2 bin 500 ziraat mühendisi ile veterineri işe alacağını söylediğini hatırlatıyor. Ancak KPSS-2008 dördüncü dönem kılavuzu yayınlandığında bu sözün havada kaldığı görülmüş ve sadece 46 kadro açılmış. ZMO, açılan 46 kişilik kadroya rağmen KPSS‘ye giren ziraat mühendisi sayısının ise 18 bin kişi olduğunu belirtiyor. Eğitimli genç işsizliğinin yoğun olduğu iki alandaki son durum böyle... Yorumunu size bırakıyoruz.
(Bu kulis, Referans Gazetesinin 02 Ocak 2009 tarihli Başkent Kulisi köşesinde yayınlanmıştır.) 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder