10 Ekim 2018 Çarşamba

BAŞKANLIĞI "ATEŞTEN KOLTUK" BİR DEVLET KURUMU: TÜİK

Prof. Dr. Ömer DEMİR

TÜİK, bir yıldır vekaletle yönetiliyor

Cahit UYANIK 
Sanayi üretimiyle ilgili verinin açıklanmasında tarihi bir hataya imza atan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), yaklaşık 1 yıldır vekaletle yönetiliyor. Üstelik bu vekaletin bitmesi de şu anda mümkün görünmüyor.
TÜİK Başkanı Ömer Demir geçen yıl mart ayında, YÖK Başkan vekilliğine atandı. Ancak Demir YÖK'teki görevini resmen sürdürüyor ama kadrosu TÜİK'te bulunuyor. Ve bu görevlendirme nedeniyle ücretsiz izinli sayılıyor. TÜİK'te başkan vekilliğini ise Ömer Toprak yürütüyor. Bu "garip" durum sebebiyle TÜİK'in başına asaleten atama yapılamıyor. TÜİK'te vekalet döneminin bitmesi için Demir'in TÜİK başkanlığından alınıp bir başka göreve atanması ve oradan da görevlendirme yoluyla yeniden YÖK Başkanvekili yapılması gerekiyor.

TÜİK Başkanı Demir, geçen yılın ilk aylarında Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi ile hesaplanan ilk nüfus sonuçları ve milli gelirle ilgili yeni seriye ilişkin çalışmaları bitirip, gerekli açıklamaları yaptıktan sonra, YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan'ın isteği üzerine YÖK Başkan Vekilliği'ne getirilmişti. O dönemde bu görevlendirme nedeniyle Demir'in istifa edip etmeyeceği tartışılmış ve Demir bu yöndeki sorulara "İstifa etmek gerekmiyor. Orası bir kadro değil, görevlendirme. Kadronuzda kalıp, ücretsiz izinli sayılıyorsunuz. Hukuki statüsü böyle" karşılığını vermişti.
 Görevlendirmeyle gönderildi
Demir, Yükseköğretim Kanunu'nda yer alan "yürütme kurulu üyelerinin sürekli görev yapacağı, bazı istisnalar dışında herhangi bir kamu kuruluşunda ve özel kuruluşta çalışamayacağı" yönündeki hükmün hatırlatılması üzerine ise "Oraya gidiyorsunuz ama; örneğin fakülte dekanlığı kadro değildir bir öğretim üyesi orada 3 yıllığına görevlendirilir, bittiği zaman kadrosuna döner. YÖK Yürütme Kurulu'ndaki diğer üyeler için de durum böyle, sadece başkan vekilliği değil. Üniversitede veya herhangi bir yerde kadrosu bulunuyor, ücretsiz izinli sayılıyor ve YÖK'te full-time çalışıyor. Dolayısıyla ben de ücretsiz izinli sayılarak, oraya gitmiş olacağım. Kadrom burada olmuş olacak, görevlendirilmiş olacağım, fiilen orada çalışmış olacağım" demişti.
Demir, TÜİK Başkanlığı görevinin nasıl yürütüleceğine ilişkin soruya da "Birisi vekalet edecek. Ben nasıl izinliyken birisi vekalet ediyorsa, öyle vekalet edecek" karşılığını vermişti. Demir yerine vekaleten değil, asaleten bir ismin getirilmesi söz konusu olduğunda ise kendisinin başka bir kadroya atanması gerektiğini ifade ederek, "Hukuki durum bu, henüz verilmiş bir karar yok" demişti. Aradan geçen yaklaşık 11 ayda TÜİK'te herhangi bir asalaten atama yapılması düşünülmedi.
TÜİK'in internet sitesindeki teşkilat şemasında da mevcut başkan vekili Ömer Toprak, aynı zamanda başkan yardımcısı olarak yer alıyor. Toprak, 1992'de ODTÜ'den mezun oldu ve 1993'te TÜİK'te uzman yardımcısı olarak göreve başladı. Uzman, şube müdürü, daire başkanı ve başkan yardımcısı görevlerinde bulundu.
(Bu haber 11 Şubat 2009 tarihinde Referans Gazetesinde yayınlanmıştır.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder