9 Ekim 2018 Salı

DPT: TARIMDA AB'YE UYUMUN FATURASI 8-10 MİLYAR EURO


AB'YE UYUMDA İLK FATURA TARIMA 

Cahit UYANIK

Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) tam üyeliğine hazırlanması sürecinde yapılacak harcamalarda ilk fatura tarım alanında çıkarıldı. Devlet Planlama Teşkilatı (DPT), kabataslak bir hesapla tarım kesiminin AB tam üyeliğine hazırlanması için kısa ve orta vadede 8-10 milyar euroya ihtiyaç olduğunu belirledi. Kesin finansman ihtiyacını bu aşamada belirlemenin güç olduğunu belirten DPT, bu kaynağın sağlanmasında Topluluk imkanlarından yararlanılması gerektiğini bildirdi.

DPT'ye göre 10 milyar euroluk harcama tarım reformunun sürdürülmesi, kırsal ve tarımsal alt yapının ve tarım işletmelerinin yapısının iyileştirilmesi, Topluluk standartlarında tarımsal bilgi sistemine geçiş, Topluluk müktesebatının edinilmesi ve diğer harcamalarda kullanılacak.  DPT ayrıca üyelik öncesi Topluluk ile yapılacak görüşmelerde Ortak Tarım Politikasına (OTP) uyumu gerçekleştirecek ürünler için, özellikle fiyat ve pazar politikasına uyumda ek finansmana ihtiyaç bulunacağını da kaydetti.


OTP, Türk tarımını korumaz

DPT tarafından hazırlanan ve bin sayfayı geçen AB Müktesebatının Üstlenilmesine İlişkin Türkiye Ulusal Programı Taslağında "Türkiye'nin özellikle verimlilik ve rekabet gücünün artmasına imkan verecek, kırsal ve tarımsal alt yapının ve tarım işletmelerinin yapısının iyileştirilmesi ve etkin teknoloji kullanımı politikaları ile tarım ürünleri fiyatlarını, maliyetlerini Topluluk fiyatlarına yaklaştırmalıdır" görüşü savunuldu.     

Türk tarımının OTP'ye uyumunda en önemli sorunlardan birisinin mali konular olduğu anlatılan taslakta, bu uyumun tarımsal desteklerin azaldığı bir dönemde gerçekleşecek olmasının AB Bütçesine büyük bir yük getirmeyeceğine dikkat çekilerek "Bu nedenle OTP, uzun vadede Türk tarımı için yeterli ölçüde destekleyici ve koruyucu olmayabilir" düşüncesi ileri sürüldü.

3 aşamalı uyum cetveli

Taslakta Topluluk Müktesebatının ve OTP'nin etkili bir şekilde uygulanması için bir uygulama cetveli de önerildi. Bu çerçevede ilk aşamada taze işlenmiş meyve ve sebze ile ormancılıkta, ikinci aşamada ise ekilen ürünlerde ve son aşamada da hayvancılık başta olmak üzere diğer tarımsal ürünlerde uyumun gerçekleştirilmesi önerildi. Taslakta çalışmaların hızlı ve etkin biçimde yürütülmesi için Çerçeve Tarım Kanunu çıkarılması ile tarım alanında faaliyet gösteren tarım kuruluşlarının tek çatı altında toplanması da istendi. Taslakta ayrıca geniş kapsamlı bir Tarım Bilgi Sistemi de kurulması önerildi.

Programın beşte biri tarıma ayrıldı

DPT tarafından hazırlanan ve bin sayfayı geçen AB Müktesebatının Üstlenilmesine İlişkin Türkiye Ulusal Programı Taslağının 210 sayfası sırf tarım sektörüne ayrıldı. OTP'nin Türk tarımıyla ilişkisinin değerlendirildiği ve tarımsal ürünlerin ayrı ayrı incelendiği taslağa göre, AB Müktesebatında tarımla ilgili tam 1.895 düzenleme bulunuyor. Bu haliyle müktesebatın Türkçeye çevrilerek tam olarak anlaşılabilmesi için bile büyük bir zaman, kaynak, çaba harcanması gerekecek.

Türk tarımının OTP'ye uyumunun hem Türkiye hem de Topluluktaki pek çok konu üzerinde etkili olacağı belirtilen taslakta, Türkiye'nin avantajları zengin doğal kaynakları ile meyve-sebze, tütün ve pamuk gibi ürünler olarak sıralandı. Buna karşılık dezavantajlar ise özellikle hayvansal ürünlerde tarım işletmelerinin yapısındaki bozukluk, teknoloji kullanımındaki yetersizlik ve düşük verimlilik olarak sıralanarak "Sektör, bu sorunlar nedeniyle Toplulukla rekabet edemeyebilecektir. Tarımsal üretimde ve üretici gelirlerinde beklenen artış sağlanamayacak, hatta azalmalar ortaya çıkabilecektir" denildi.
(Bu haber, 14 Ocak 2001 tarihinde Finansal Forum Gazetesinde yayınlanmıştır.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder