13 Ocak 2017 Cuma

MUZIR KURULU, 2006 PİRELLİ TAKVİMİNE KIZDI

Cahit UYANIK
2006 Pirelli takviminden "muzır olmayan" bir kare

1986 yılında merhum Turgut Özal'ın ilk başbakanlığı döneminde yasası çıkartılırken büyük tartışmalara sebep olan Muzır Kurulu, halen çalışmalarını sürdürüyor. Kurul, aslında 1927 yılında çıkarılmış "Küçükleri Muzır (Zararlı) Neşriyattan Koruma Kanunu" hükümlerinin 1986'da yeni şartlara uyarlanmasıyla oluşturulmuştu. 

Kurulduktan hemen sonra erotik dergileri poşete sokmasıyla ünlenen Muzır Kurulu, Mart-2006 sayısında 2006 Pirelli Takvimi'ni okuyucularına ek olarak veren bir dergiyi inceledi. Kurul, "Dergi ve ilavesinde yer alan yazı ve fotoğrafların 18 yaşından küçüklerin maneviyatı üzerinde muzır tesir yapacak nitelikte olduğunu" kararlaştırdı. 

Kurul, derginin ilgili kanunun 4'üncü maddesindeki kısıtlamalara tabi olmasına "oy birliğiyle" karar verdi. Buna göre Pirelli Takvimi'ni ek olarak veren derginin üzerine "Küçüklere zararlıdır" damgası vurulacak, açıkta satılamayacak, reklamı yapılamayacak. 

Aslında Muzır Kurulu'nun ne kadar "demode" kaldığı bu kararla bir kez daha ortaya çıktı. Dergiyi bilmeyiz ama aynı Pirelli-2006 Takvimi, küçük yaştakilerin girmesinin de serbest olduğu birçok internet sitesinde, zaten kolayca bulunabiliyordu. Bizden hatırlatması... 
(Bu kulis, 14 Nisan 2006 tarihli Referans Gazetesinde Başkent Kulisi köşesinde yayınlanmıştır.) 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder