8 Ocak 2017 Pazar

TÜRKİYE NÜKLEER ENERJİDE YENİ TEKNOLOJİ ARIYOR

Cahit UYANIK

Üç nükleer santral kurmayı planladığını açıklayan Türkiye, bu konudaki yeni teknolojileri dikkatle izlerken, bor ve toryum gibi yerli maden kaynaklarını da yeni teknolojiler yoluyla nükleer enerji üretiminde kullanmayı planlıyor. Türkiye'nin yeni nesil nükleer enerji sistemlerine yönelik çalışmaların yapıldığı Uluslararası Enerji Ajansı (UAEA) önderliğindeki "Yenilikçi Nükleer Reaktörler ve Yakıt Çevrimleri Projesi" ile "Gaz Soğutmalı Nükleer Reaktörler Teknik Çalışma Grubu"na üye olduğu bildirildi.

Nükleer için 3 neden

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yayımlanan "Enerjide Yeni Dönem, Yeni Bir Yaklaşım" adlı kitapçıkta nükleer santral ve nükleer güvenlik çalışmalarına 5 sayfalık yer ayrıldı. Türkiye'nin neden nükleer enerjiye ihtiyacı bulunduğu anlatılan kitapçıkta, doğal gazda olduğu gibi ham madde nakli için boru hatlarına ihtiyaç olmaması, toplam enerji üretim maliyetindeki yakıt maliyeti oranının yüzde 15-20 oranında daha düşük olması ile nükleer yakıtların fosil yakıtlarla ilgisi olmaması nedeniyle petrol fiyatları ve krizlerinden etkilenmemesi bu alana yatırım yapılması için gerekçe olarak sıralandı. 

Nükleer enerjinin Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığını azaltacağı ve enerji arzındaki dengeyi ve güvenilirliği iyileştireceği ifade edilen kitapçıkta, fosil yakıtların oranının azaltılması yönündeki uluslararası yükümlülüklerin yerine getirilmesi açısından da nükleer enerjinin önemli olduğu ifade edildi. Tüm dünyada 21. yüzyılda hidrojenin yeni enerji kaynağı olarak üzerinde durulduğu anlatılan kitapçıkta, bu enerjinin nükleer santraller kullanılarak üretilebileceği belirtildi. Bu teknolojide hidrojen üretilirken bor'un hidrojen taşıyıcı olarak kullanıldığı anlatılan kitapçıkta, Türkiye'nin bor zenginliği dikkate alındığında bu teknolojinin enerji güvenliğini sağlayabileceği vurgulandı. Kitapçıkta yeni nesil nükleer reaktörlerin gelişimi iyi izlenerek Türkiye'nin ihtiyaçlarına en uygun teknolojinin belirlenmesinin hedeflendiği, ayrıca gelişen ortama göre nükleer reaktörlere yönelik mevzuatın da sık sık gözden geçirileceği belirtildi.   

Kitapçığa göre yerli kaynaklarla nükleer enerji arasında ilişki kurma çalışmalarının ikinci boyutunu da toryum oluşturuyor. Toryumun kendisi nükleer yakıt olmamakla birlikte, nükleer yakıta dönüştürülebiliyor. Toryum şu anda ticari olarak kullanılamıyor. Ancak gerekli teknolojiler geliştirildiğinde enerji üretiminde kullanılması umudu bulunuyor. Bakanlık bu çerçevede Türkiye'deki zengin toryum yataklarını tespit etmeye çalışıyor. 
(Bu haber, 22.07.2004 tarihli Referans Gazetesinde yayınlanmıştır.)
NÜKLEER SANTRAL TARTIŞMASI TAM 38 YILDIR DEVAM EDİYOR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder