3 Ocak 2017 Salı

IMF İÇİN EYLÜL AYINI BİR GÜN UZATTIK!

Cahit UYANIK


Sanırım insanın başına gelebilecek en ilginç olaylardan birisi 29 şubatta doğmaktır. İnsan 4 senede bir doğum günü kutlayabildiğine mi üzülsün, dört senede tek yaş ilerleyebildiğine mi sevinsin; şaşırır kalır. Aslında insan her yıl doğum gününü kutlayabilir, herkes gibi günbegün yaşlanır. Ama 29 şubat bir avuntu ve espri malzemesi olarak bu insanların yaşamını renklendirir. 

Bunu ne için yazdım? Daha önce de Uluslararası Para Fonu'na (IMF) sunulan Niyet Mektuplarındaki vahim hatalara dikkat çekmiştim. Özellikle bu mektuplar Türkçeye çevrilirken büyük imla hataları yapılıyordu. IMF'ye sunulan son niyet mektubu 19 Haziran 2002 tarihli. Altında da Hazineden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş ve Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti'nin imzası var. Mektubun 16'ıncı maddesi ise tarihe geçecek nitelikte. Çünkü her yıl 30 çeken Eylül ayını 31 Eylül'e uzatmışız! Yani IMF için Eylül ayına 1 gün daha eklemişiz.
Eylül 31'e kadar (!) İcra İflas Kanununda bazı değişiklikler hazırlamayı taahhüt etmişiz. Bu değişiklik aynı zamanda bir yapısal kriter. Yapılacak düzenleme ise şirketlerin yargıya intikal olmaksızın yeniden yapılandırılma sürecine girmesini sağlayacakmış. Burayı da Türkçeden Türkçeye tercüme etmek gerekirse, zor durumdaki şirketlerin mallarının icraya düşmesini engelleyecek mekanizmalar kurulacak denilmek isteniyor.
Evet Türkiye-IMF ilişkileri giderek sıcaklaşıyor ve karmaşıklaşıyor. Ama birilerinin IMF Türkiye Masası Şefi Juha Kahkonen ve Türkiye'deki muhataplarına Hazine'nin köşesindeki kırtasiyeciden birer ajanda alıp hediye etmesi gerekiyor. Bir dahaki mektupta Eylül ayı kaç çekermiş diye bakmaları için... Unutmadan 2003'te Şubat 28 çekiyor.
(Bu kulis, Ankara Ticaret Odası-ATO'nun aylık yayın organı Ekonomik Denge dergisinin Temmuz-2002 tarihli 50. sayısında Ekokulak köşesinde yayınlanmıştır.)  
IMF İLE AZ BİLİNEN GEÇMİŞİMİZ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder