21 Temmuz 2022 Perşembe

BU YILIN FATURASI 100 MİLYAR TL'YE ÇIKABİLİR. KUR KORUMALI MEVDUATIN (KKM) HAZİNEYE YÜKÜ ARTMAYA BAŞLADI

Cahit UYANIK

Hazine'den kur korumalı mevduatlara yapılan ödemeler, her ay açıklanan Bütçe Uygulama Sonuçlarında ilk bakılan ayrıntı olmaya başladı. Mart-Haziran 2022 arasındaki 4 aylık dönemde KKM'lere yapılan toplam ödeme 37,2 milyar TL'ye ulaştı. Hazine'den yapılan ödemelerin muhafazakar bir tahminle yıl sonunda 100 milyar TL'yi bulacağını düşünüyorum.

Ancak yapılan kur koruma farkı ödemelerine Merkez Bankası (MB) üzerinden yapılanlar ise dahil değil. MB analitik bilançosunda bu ödemeleri göremiyoruz. Toplum MB'nin bu konuda yaptığı ödemelerin tutarını düzenli olarak açıklamasını bekliyor.
MB'nin bu ödemeleri para basarak yani sisteme karşılıksız para sürerek yaptığı ileri sürülüyor. Böyle bir ihtimal mümkün olsa da, yasalara karşı suç işlemek anlamına geliyor. Bu sebeple MB'nin kur koruma farkı ödemeleri karşılığında Hazine'den özel tertip iç borçlanma tahvilleri alabileceğini düşünüyorum. Bu uygulama yapılırsa, iç borç stokumuz artacak yani MB kaynaklı ödemelerin faturası yine tüm topluma çıkmış olacak. Bu ise gelir dağılımını iyice bozacak.

Bu konudaki 18 Temmuz 2022 tarihli Youtube yayınımın linki:


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder