27 Temmuz 2022 Çarşamba

DOLARDA YIL SONU İÇİN 23, 1 YIL SONRASI İÇİN 30 TL MÜMKÜN MÜ? FED FAİZ, MB ENFLASYON RAPORU HAFTASI

Cahit UYANIK

Bu hafta ekonomide gözler FED'in faiz kararı ve TCMB'nin açıklayacağı yılın üçüncü Enflasyon Raporunda olacak. FED'in 27 Temmuz 2022'de faizleri en az 0,75 puan artıracağına kesin gözüyle bakılırken, 10 Ağustos 2022'de açıklanacak Temmuz ayı enflasyonuna göre FED'in Eylül toplantısında 100 baz puanlık artırımı tekrar gündemine alabileceği dillendiriliyor. Çünkü ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, geçtiğimiz günlerde enflasyoncu eğilimlerin tüm ekonomiye yayıldığını belirtmişti.

TCMB'nin 28 Temmuz 2022'de açıklayacağı 3. Enflasyon Raporunda ise gözler 2. Enflasyon Raporunda yıl sonu için öngörülen yüzde 42'lik enflasyon gerçekleşmesi tahmininin ne kadar artırılacağında olacak. Ben TCMB'nin en az 10 puanlık artışla yıl sonu tahminini yüzde 52 olarak yenileyeceğini düşünüyorum. Anketlere göre piyasaların yıl sonu enflasyon tahmini ise yüzde 70 düzeyinde bulunuyor.

Hükümet, dolar kuru ile enflasyon arasında korelasyon öngören bir kur politikası (kirli dalgalı kur politikası) izliyor. Yılın ilk 6 ayında enflasyon yüzde 42 arttı. Dolar 2022 yılına 13,4 TL ile girmişti. Bu artışı yılbaşı kuruyla düzelttiğimizde kurun 19 TL olması gerekiyordu. Ancak şu anda 17,85' TL'de... Enflasyondan daha az artan kur, topluma "Kurun düzeyi önemli değil, kurdaki dalgalanmayı azalttık" şeklinde başarı olarak sunuluyor. Peki dolar kuru 30 TL olur mu, bu mümkün mü? Olursa ne zaman olur? Yüzde 60 bizim, yüzde 10 ABD ekonomisinin kendi enflasyonunu dikkate aldığımızda doların bu yılı 23 TL düzeyinde kapatması sürpriz olmaz. Bir Fransız bankası da geçtiğimiz günlerde yıl sonu için 22 TL kur tahmininde bulunmuştu. Ancak gerçek enflasyonun daha yüksek olduğu ve doların aslında buna göre hareket edeceğini savunanlar da var. Yüzde 90 iç, yüzde 10 ABD enflasyonu tahminini dikkate aldığımızda doların yüzde 100 artarak 27 TL civarında yılı tamamlaması da mümkün. Bu durumda doların 23-27 TL arasında bir yerde yılı kapatacağını söyleyebiliriz. Dolar ne zaman 30 TL olabilir? Doların bugünkü 17,85'lik düzeyinden yüzde 70 civarında bir artışı gösteren 30 TL rakamının gelecek yıl bugünlerde gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini seçimin gidişatı belirleyecek gibi duruyor. Özellikle önümüzdeki Şubat ayından itibaren seçim için net vaatler ortaya konulacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçimi kazanabileceği anlaşılırsa ve mevcut politikalarını sürdürmesi durumunda doların 1 yıl sonra 30 TL'ye ulaşması sürpriz olmaz. Ancak seçimi muhalefetin Cumhurbaşkanı adayının kazanacağı anlaşılırsa, bunun yanı sıra normal faiz politikasına dönüş+güçlü yapısal reform takvimi sözüyle Türkiye'ye dışarıdan yeni bir döviz akışı başlayabilir. Bu ise doların 30 TL'ye yükselmesini zorlaştırabilir.
Kıyamet senaryosu ise yüzde 51-yüzde 49 kimin kazanacağının belli olmadığı bir oy dağılımı olacaktır. Bu durumda doların kaderi, daha farklı bir şekilde gelişebilir.

Bu konudaki 25 Temmuz 2022 tarihli Youtube yayınımın linki:



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder