29 Temmuz 2022 Cuma

TCMB NE ZAMAN FAİZ İNDİRİMİ YAPACAĞININ SİNYALİNİ VERDİ, ELEŞTİRİLEN FED GÜNAH ÇIKARMAYA BAŞLADI

Dr. Şahap Kavcıoğlu
TCMB Başkanı

Cahit UYANIK

Amerikan Merkez Bankası (FED) 27 Temmuz 2022 toplantısında faizleri 75 baz puan artırarak yüzde 2,25-2,50 aralığına getirdi. Toplantının ardından açıklamalarda bulunan FED Başkanı Jerome Powell, günah çıkartır tarzda konuşarak "Faizleri 3 ay erken artırmaya başlasaydık daha iyi mi olurdu, emin değilim" dedi. FED, aylardır faiz artırımına geç başlayarak enflasyonun kontrolden çıkmasına sebep olmakla suçlanıyordu.
Piyasa kökenli bir isim olan Powell güvercin olarak nitelenen yumuşak konuşmasında, faizleri yıl sonuna kadar 100 baz puan daha artıracaklarını net olarak ifade ederken, Eylül-2022 toplantısına kadar iki enflasyon iki istihdam verisi göreceklerini ve bunlara göre ne yapacaklarına karar vereceklerini bildirdi. Ancak Powell "Önümüzdeki toplantılarda bir tane daha alışılmadık büyüklükte faiz artırımı yapabiliriz, ancak bu yönde verilmiş bir kararımız yok" dedi.

TCMB ise 28 Temmuz 2022 tarihinde açıkladığı 2022 yılı 3. Enflasyon Raporunda yıl sonu için enflasyon tahminini 17,6 puanlık artışla yüzde 42,8'den yüzde 60,4'e yükseltti. TCMB bu yıl ocak ayındaki ilk enflasyon raporunda yıl sonu enflasyonunu yüzde 23,2 olarak öngörmüştü. Bu durumda yılbaşına göre TCMB'nin tahmin sapması 37,2 puana yükselmiş oldu. Beklenti anketlerine göre ise piyasa katılımcıları yıl sonu için yüzde 70 düzeyinde bir enflasyon bekliyor. TCMB, bu yılın son enflasyon raporunu 27 Ekim 2022 tarihinde yayımlayacak ve yıl sonu enflasyonu için son tahminini yapacak.


TCMB'nin 3. Enflasyon Raporunda yayınladığı ve enflasyonun gelecekte nasıl bir patika izleyebileceğine yönelik grafik ise oldukça ilgi çekti. "Enflasyon Tahminleri" isimli grafikte; enflasyonun yılı yüzde 60,4'le tamamladıktan sonra inişe geçeceği, gelecek yıl Haziran ayında (Seçim ayı) yüzde 20-30 arasına düşeceği tahmini yapıldı. Seçimden sonra da düşüşün süreceği ve gelecek sene yıl sonunda yüzde 19,2 olarak gerçekleşeceği öngörüldü. Bana göre; MB'nin öngörüleri tutarsa gelecek yılın ilk 3 ayında enflasyonun yüzde 30-40 seviyesine inmesiyle birlikte, politika faizinin yüzde 14'ten yüzde 12, hatta yüzde 10'a çekilmesi mümkün. Yani politika faizinde 7-8-9 ay içinde 2-4 puanlık düşüş bekliyorum. Çünkü bu durumda eksi reel faizler yüzde 15-25 aralığında olacak ve Ak Parti'ye göre yeni faiz indirimi için alan oluşacak.
MB'nin bu faiz indirimi, seçim kampanyası ortamında Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından "2 yıldır izlediğimiz düşük faiz politikası meyvelerini vermeye başladı. Düşüşe geçen enflasyonu kontrol altına almak üzereyiz. Faizleri de aşağı çekmeye devam ediyoruz. Bize yine yetkiyi 5 yıllığına verirseniz, daha da düşük enflasyon ve daha da düşük faizleri göreceksiniz" şeklinde bir seçim kampanyası söylemi olarak kullanılacak.

Bu konudaki 28 Temmuz 2022 tarihli Youtube yayınımın linki:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder