18 Ocak 2022 Salı

EKONOMİ HİKAYELERİ: HALKININ DAHA AZ VERGİ ÖDEMESİ İÇİN LEYDİ GODIVA'NIN BÜYÜK FEDAKARLIĞI

Lady Godiva - John Collier

11. Yüzyılda İngiltere'nin Coventry halkı, uygulanan ağır vergiler dolayısıyla isyan içindeydi. Vergileri arttıran Lord Leofric'in eşi Lady Godiva ise halktan yana düşünmektedir. Lord Leofric'i vergileri indirmesi yönünde ikna etmeye çalışır. 

Eşinin ısrarından rahatsız olan Lord Leofric, eşine asla kabul edemeyeceğini düşündüğü bir teklif yapar; Lady Godiva'nın at sırtında, sadece saçları ile örtünerek, Coventry sokaklarını boydan boya geçmesi koşuluyla vergi yükünü azaltacağını söyler.

Lady Godiva'nın buna cesaret edemeyeceğine inanan Lord, eşinin baskılarını bu şekilde kıracağını düşünmüştür. Fakat, Lady Godiva atının üzerinde bu geçişi yapar. Bu durumu öğrenen halk, dükkânlarını kapatarak evlerine çekilir.

Lady'nin onurunu korumak adına insanlar sokağa çıkmazlar, hiçbir pencerenin perdesi bile aralanmaz. Lady'nin bu cesur davranışı karşısında, ona duydukları derin saygıyı gözlerini kapatarak gösterirler.

Lord Leofric eşine verdiği sözü tutar ve vergileri indirir. Bu olaydan sonra Lady Godiva'nın cesareti, kararlılığı, saflığı, tutkusu ve güzelliği pek çok sanatçıya ilham kaynağı olmuş, tarih boyunca çok sayıda farklı tarzlarda resmedilmiş ve heykellere konu olmuştur.

(Kaynak: Vatandaşın Vergisini Koruma Derneği-VAVEK Twitter hesabından alıntılanmıştır.)




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder