26 Ocak 2022 Çarşamba

TÜRKİYE, DOĞAL GAZ DEPOLAMA KAPASİTESİNDE ANCAK 2023 YILINDA RAHATLAYACAK

Tuz Gölü Yer Altı Doğal
Gaz Depolama Tesisi

Cahit UYANIK

BOTAŞ bugün yaptığı açıklamada Tuz Gölü Yer Altı Doğal Gaz Depolama Tesisi ve Silivri Doğal Gaz Depolama Tesisleriyle ilgili son bilgileri kamuoyu ile paylaştı.

Buna göre iki tesiste halen 4,4 milyar metreküp olan depolama kapasitesi, sürdürülen genişletme çalışmalarıyla bu yıl 5,8, 2023 yılında ise 10 milyar metreküpe yükseltilecek. 

İlgili kanuna göre doğal gaz depolama  kapasitesinin, toplam tüketimin yüzde 10'u kadar olması gerekiyor. Türkiye 2021 yılında 61,5 milyar metreküp doğal gaz tüketmişti. Aynı yıl 4,4 milyar metreküp olan depolama kapasitesi, toplam tüketimin yüzde 7,1'ine karşılık geliyor. Bu yıl toplam tüketimin 65 milyar metreküpe yükseleceği varsayıldığında, ulaşılacak depolama kapasitesi 5,8 milyar metreküp olacağı için bu oran ancak yüzde 8,9'a çıkacak. 2023 yılı tüketimi 70 milyar metreküp olduğunda ise 10 milyar metreküplük depo kapasitesi ile oran yüzde 14,2'ye yükselerek ilk kez gerekli asgari düzeyi geçmiş olacak. 

BOTAŞ açıklamasında, "Tuz Gölü Yer Altı Doğal Gaz Depolama Tesisi tamamlanmadı" iddialarına yönelik, "2017 yılında 1. fazı, 2021 yılında ise 2. fazı devreye alınmak suretiyle proje tamamlanmıştır. Böylelikle toplam 1,2 milyar metreküp depolama kapasitesine ulaşılmıştır. 

Kış sezonuna yüzde 100 doluluk oranıyla giren tesiste sadece 2021'de toplam 1 milyar metreküp doğal gaz iletim sistemine verilmiş, halihazırda verilmeye devam edilmektedir.

2019'da başlayan genişletme projesi ise 2023'te tamamlanacak olup, toplamda 5,4 milyar metreküp depolama kapasitesine ulaşılacaktır" ifadeleri kullanıldı.

Yer altı doğal gaz depolama kapasitelerine ilişkin de bilgilere yer verilen açıklamada, Silivri ve Tuz Gölü Yer Altı Tesisleri'nin toplam depolama kapasitesinin 2019'da 3,5 milyar metreküpe, 2020'de 3,9 milyar metreküpe, 2021'de ise 4,4 milyar metreküpe çıkarıldığı, tesislerde bu yıl 5,8 milyar metreküp ve gelecek yıl 10 milyar metreküp yer altı depolama kapasitesine ulaşılacağı aktarıldı.

Açıklamada, iletim şebekesinin, doğal gaz akışının hem doğudan batıya hem de batıdan doğuya olacak şekilde dizayn edildiği, BOTAŞ'ın altyapı yatırımlarında herhangi bir eksiklik söz konusu olmadığı, bütün kompresör istasyonları, tesis ve ünitelerinin çalışır durumda olduğu bildirildi.

Halihazırda iletim şebekesinin arz talep dengesini sağlayacak şekilde işletildiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"81 ilimizin tamamına doğal gaz sevkiyatı rekor tüketimlere rağmen sorunsuz devam etmekte, sonrası için de her türlü tedbirler alınmış durumdadır. BOTAŞ Ertuğrul Gazi FSRU Gemisi 2021'de işletmeye alınmış olup, iletim sistemine sadece bu kış sezonunda toplam 1,1 milyar Sm3 (standart metreküp) depolama ve gazlaştırma hizmeti sunmuştur. FSRU gemileri, yapıları itibarıyla iletim sistemine yüksek basınçta doğal gaz verebilmektedirler. Bu özellikleri nedeniyle karada ilave bir kompresör istasyonuna ihtiyaç duymamaktadırlar. Ayrıca tüm engelleme gayret ve girişimlerine rağmen bu yıl içerisinde Saros FSRU tesisini de ülkemizin istifadesine sunmayı hedefliyoruz."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder