30 Ocak 2022 Pazar

'SİYAH KUĞU' NEDİR? KİTAPLARA GEÇECEK BİR 'SİYAH KUĞU' ÖRNEĞİ: 2019-nCoV VEYA COVID-19 PANDEMİSİ

İktisadi analizciler hemen her yıl "Kara Kuğu" tahmini yaparlar. Hiç biri de tutmaz. Çünkü tahmini yapılabilen şey, bence kara kuğu değil; "Gri Kuğu"dur. Peki öyleyse tüm yönleriyle kara kuğu olan bir şey nedir derseniz, işte size cevabım: 2019-nCoV. Yani 2019-yeniKoronaVirüsü.

Öyleyse nedir bu Kara veya Siyah Kuğu?

Siyah kuğu teorisi günümüzde finansal piyasalarda sürpriz, önemli etki yaratan ve rasyonel analizle açıklanamayan olayları tanımlamak için kullanılıyor. Finans dünyasında yaşanan bu tahmin edilemeyen olayların geri dönülüp bakıldığında yatırım performanslarında çok etkili olduğu anlaşılmakta.

16. yüzyıla kadar İngilizcede 'var olmayan' anlamına gelen siyah kuğu, bütün kuğular beyaz bilindiği için imkansızlık durumunu açıklamak için kullanılmaktaydı. 1697 yılında Hollandalılar Avustralya’da siyah kuğuya rastladıktan sonra bu deyim değişikliğe uğrayarak 'imkansızın gerçekleşmesi' anlamında kullanılmaya başladı.

Finans piyasalarında tahmin edilemeyen, büyük etki yaratan sürpriz hareketler siyah kuğu olayı olarak tanımlanıyor. Yatırım süresi uzadıkça bu gibi olaylara maruz kalma riski artıyor ve siyah kuğu olayları uzun vadeli yatırımların getirisinde çok önemli rol oynuyor. 

Siyah kuğu olayları ile başa çıkabilmek için öncelikle tahmin edilemeyeceğinin hatırlanması gerekiyor.

(Bu yazı 30 Ocak 2020 tarihinde Facebook sayfamda yayınlanmıştır.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder