6 Aralık 2018 Perşembe

MB: 2019'DA YAPISAL REFORMLAR KONUSUNDAKİ FARKINDALIĞI ARTIRMAYA ÇALIŞACAĞIZ


Cahit UYANIK

05 Aralık 2018 tarihinde "2019 Yılı Para ve Kur Politikası" metnini açıklayan Merkez Bankası (MB), yapısal reformlar konusunda 'farkındalık artırmak için' çabalarını sürdüreceğini bildirdi. Enflasyonun hedefin üzerinde seyretmesinde yapısal faktörlerin etkisinin önemli olduğunu vurgulayan MB, "Enflasyonla mücadele ortak ve bütüncül bir çaba gerektirmektedir. Bu nedenle enflasyondaki katılık ve oynaklıkları azaltacak yapısal reformlara devam edilmesi, fiyat istikrarına ve toplumsal refaha önemli ölçüde katkıda bulunacaktır. Bu bağlamda TCMB’nin yapısal unsurların analizine ve bunlarla ilgili kamuoyunda farkındalığı artırmaya yönelik çabaları sürecektir" değerlendirmesinde bulundu. MB, bu değerlendirmeyi "2019 Yılı Para ve Kur Politikası"nın 'Karar Alma Süreci ve İletişim Politikası' bölümünde yaptı.

(Tıklayınız) MB: YAPISAL REFORMLAR, EKONOMİK BÜYÜMEYİ YILDA 1,5 PUAN ARTIRABİLİR


Yapısal reform adımı atılırken 
etkin iletişime dikkat edilmeli

Mali disiplinin enflasyonla mücadele açısından önemli olduğunu ifade eden MB, para politikası ile maliye politikası arasındaki eşgüdümün enflasyonla mücadele ve makro ekonomik dengelenme açısından büyük önem taşıdığını da bildirdi. Bu çerçevede makro politikaların ve yapısal reformlar konusunda atılacak adımların, etkin bir iletişimle enflasyona odaklı ve eşgüdüm içinde oluşturulması  gerektiğini vurgulayan MB, bunun para politikasının hareket alanını genişleterek enflasyonla mücadeleye önemli bir destek vereceğini bildirdi. 

MB: 13 Ağustos 2018 günü 
TL ve kura yönelik 13 karar açıklandı

MB'nin "2019 Yılı Para ve Kur Politikası" metninde yayınlanan '2018 Yılında Atılan Politika Adımları' isimli çizelgede, yıl boyunca büyük dalgalanmalar gösteren döviz kuru ile nasıl mücadele edildiği de anlatıldı. Bu çizelgeye göre MB, 20 ayrı tarihte çok sayıda karar aldı. Bunlar içinde 13 Ağustos 2018 tarihinde alınanlar, en geniş kararlar  olma özelliğini taşıyor. Bu tarihte MB döviz ve TL likidite yönetimine ilişkin 13 karar açıkladı. 

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Mahir Ünal, 30 Kasım 2018 günü yaptığı açıklamada bu tarihe dikkat çekerek "13 Ağustos’ta Türkiye’ye karşı kur saldırısında bulundular. Adeta 13 Ağustos gecesini ekonominin 15 Temmuz’u yapmak istediler. Ne oldu? Birileri alkış tutuyordu ‘dolar 10 lira olacak’ diye. Onlara kananlar, dolar 10 lira olacak diye ülkesinin ekonomisine güvenmek yerine gidip dolar alanların halini görüyorsunuz. Dolar düşüyor. Dolar yükselirken sosyal medyayı ayağa kaldıranlar dolar düşerken neredeler? Türkiye’nin ekonomisi bu kadar saldırıya rağmen toparlanmaya ve güçlenmeye başladı. Geçmişte bir Anayasa fırlatıldığı için bir gecede fakirleşmedik mi? Bu kadar saldırıya rağmen dimdik ayaktaysak bunun sebebi, birlik ve beraberlik ruhudur” demişti. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder