14 Aralık 2018 Cuma

104 YAŞINDAKİ FITCH, 19 YIL KALMIŞ VE 2018 SENESİNDE TÜRKİYE OFİSİNİ KAPATMIŞTI



Cahit UYANIK

Bugün bir kez daha Türkiye'nin kredi derecelendirme notunu açıklayacak olan Fitch bu yılbaşında, 1999 yılından beri faaliyet gösteren İstanbul Ofisini kapattığını açıklamıştı. 19 Ocak 2018'de yapılan Fitch'in resmi açıklamasında dikkatli bir değerlendirmenin ardından bu kararın alındığı ifade edilmiş, "Fitch Ratings'in artık Türkiye'de kurulu bir varlığı olmayacak" denilmişti. 

Fitch, karara gerekçe olarak "Faaliyet gösterdiğimiz her coğrafi bölgede optimum ofis ağı oluşturma ve yeterli düzeyde kaynak sağlama isteğini yansıtıyor" görüşünü bildirmişti. Fitch, kapatma kararı ile ilgili açıklamasında çeşitli sektörlerden 75'ten fazla şirkete not verdiğini kaydetmişti. Fitch, karar çerçevesinde Fitch Ratings Finansal Derecelendirme Hizmetleri A.Ş'nin tasfiye sürecine alınacağını ve kararın 30 Haziran 2018'de resmen yürürlüğe gireceğini vurgulamıştı. Fitch, ayrıca Hazine'nin resmi anlaşma imzalayarak yıllık ödemeler yaptığı iki kredi derecelendirme firmasından biri olma özelliğini de taşıyor. 

Türk pazarına bağlıyız

Halen Fitch'in internet sitesinde ise kapatma kararı ile ilgili olarak  "Fitch Ratings, Türkiye'ye ve Türk pazarındaki tüm kullanıcılarına son derece bağlı kalmayı sürdürmektedir. Fitch Ratings'in Türkiye'de önemli işleri, Türk ihracatçıları ve yatırımcıları ile güçlü ilişkileri var. Türkiye, işimizin son derece önemli bir parçası olmayı sürdürüyor ve mevcut ofis ağımızdaki diğer konumlardan destek vermeye ve yararlanmayı devam etmeyi düşünüyoruz. Bu amaçla Türkiye ve Türk kuruluşları ile ilişkimizin kapsamı değişmemiştir. Türk kurumları her zaman analitik kapsamımızda  olmuştur" açıklaması bulunuyor.

Fitch; IBCA ve D&P'i satın almıştı

Fitch; 24 Aralık 1914 tarihinde New York'ta "Fitch Publishing Company" olarak John Knowles Fitch tarafından kuruldu. Fitch, bu şirkette tahvil yatırımcılarını bilgilendirmeye yönelik yayınlar hazırlayıp basarak sattı. John Knowles Fitch 1943'te vefat etti.

Şirket 1989 yılında Robert Van Kampen dahil bir grup yatırımcı tarafından, 1997'de ise bir Fransız risk yönetim kuruluşu FIMALAC tarafından satın alındı ​​ve FIMALAC yan kuruluşu olan Londra merkezli IBCA Limited ile birleştirildi. 2000 yılında Fitch, hem Chicago merkezli Duff & Phelps Credit Rating Co. (Nisan) hem de Thomson Financial Bank Watch'u (Aralık) bünyesine kattı. 

Şu anki sahibi medya devi Hearst

2006 yılında uluslararası medya devi Hearst, Fitch'e ortak oldu. Fitch'in tamamı 2018-Nisan ayında bu grubun kontrolüne geçti. Yurttaş Kane filmine ilham veren William Randolph Hearst'ün kurduğu şirket; Elle ve Esquire adlı dergileri, San Francisco Chronicle ve The Houston Chronicle adlı gazeteler ile 31 tane yerel televizyon kanalının sahibi. Fitch; Moody's ve S&P ile beraber dünyanın en büyük üç kredi derecelendirme firmasından biri. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder