7 Temmuz 2018 Cumartesi

FAİZ ATIŞMASINDAN TÜİK KÂRLI, ERDEM BAŞÇI ZARARLI ÇIKTI


Cahit UYANIK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Merkez Bankası arasındaki faiz atışmasından, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) kârlı çıktı. TÜİK, Ocak-2015 ayı enflasyonunu beklenenden daha yüksek açıklayarak (yüzde 1,1) adeta imajını düzeltti.

TÜİK, uzun yıllardır "siyasi baskıyla enflasyonu düşük hesaplıyor, kalem oyunu yapıyor. Böylece faiz düşük kalıyor ve bütçe daha iyi görünüyor. Hükümet, düşük enflasyonu gerekçe yapıp; memura, işçiye, emekliye daha düşük zam yapabiliyor" eleştirisi ile yaşıyor. Hatta halk arasında TÜİK (Tayyip'i Üzmeyecek İstatistikler Kurumu) olarak adlandırılıyor.


 TÜİK, eğer bugün enflasyonu 0,4-0,5 puan daha düşük açıklasa, yarın Para Politikası Kurulu toplanıp faizi 0,75-1.00 puan azaltacaktı.

Her neyse ne... Bu atışmanın kaybedeni Erdem Başçı oldu. Bir kez daha söylediği çıkmadı. Daha önce de, 2013 yaz ayları sonunda "Dolar, 1,92 ile yılı kapatır" demişti ama yılı 2,2'den zar zor bitirmişti. Ocak 2014'te de 5 puan faiz artışı ile dolar 2,1'de ancak tutulabilmişti. Şimdi de yeni bir tahmin hatası daha yaptı ki, dolar kuru kaynaklı zarar-ziyanı hesaplamak zor.

Kesin olan bir şey var ki, görev süresinin 2016 yılı Nisan ayında dolmasının ardından "Merkez Bankasının başında Başçı bulunmayacak"...
 (03.02.2015)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder