27 Temmuz 2018 Cuma

TUZ GÖLÜ DOĞAL GAZ DEPOSUNU GENİŞLETMEK İÇİN 2,4 MİLYAR DOLAR DIŞ KREDİ



TÜRKİYE, DOĞAL GAZ DEPOLAMA KAPASİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN 2,4 MİLYAR DOLAR DIŞ KREDİ ALDI

Cahit UYANIK 

Türkiye, Tuz Gölü Doğal Gaz Depolama Tesisi ile Silivri Doğal Gaz Depolama Tesisinin  kapasitesini genişletmek için 3 uluslararası kurumdan toplam 2,4 milyar dolar kredi aldı. Bu kurumlar Dünya Bankası, merkezi Çin'de bulunan Asya Altyapı ve Yatırım Bankası (AIIB) ile Industrial and Commercial Bank of China (ICBC)...
Dünyanın en büyük bankası ICBC'den destek
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, dün attığı bir tivitle Mayıs ayındaki Pekin ziyaretine atıfta bulunarak "Çin seyahatimizdeki görüşmelerimiz meyvesini verdi. Çinli finans kuruluşlarından, enerji ve ulaştırma sektörü yatırımları için; özel sektör, kamu kurumları ve bankalara sağlanacak 3,6 milyar dolarlık kredi paketi tamamlandı. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Hayırlı olsun" dedi.

(Tıklayınız) 34 YILLIK BİR YILAN HİKAYESİ: TUZ GÖLÜ DOĞAL GAZ YERALTI DEPOLAMA TESİSİ PROJESİ

Albayrak, Mayıs ayındaki ziyaretinde "Toplam varlıklar ve piyasa değerine göre dünyanın en büyük bankası" unvanını taşıyan Industrial and Commercial Bank of China’nın (ICBC) Başkanı Yi Huiman ile Türkiye’deki enerji yatırımlarında finansman ve uzun vadeli stratejik işbirliği konularını ele almıştı. Albayrak'ın belirttiği 3,6 milyar dolarlık ICBC finansmanının 1,2 milyar doları BOTAŞ'ın doğal gaz depolama tesislerinin kapasitelerinin artırılmasında (Kalan 2,4 milyar dolar ise 3. Köprünün refinansmanında kullanılacak) değerlendirilecek.

Yeni Bakan Fatih Dönmez ICBC ile protokol imzaladı
Dün Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de ICBC ve Çin Ankara Büyükelçiliği’nin katkıları ile Ankara'da düzenlenen "Kuşak ve Yol Yatırım ve Finansal İş Birliği Zirvesi"nde bu konudaki bir protokole imza attı.  BOTAŞ ile ICBC arasında imzalanacak mutabakat zaptının önemli bir işbirliği olduğunu belirten Dönmez, "BOTAŞ'ın yer altı doğal gaz depolama projelerinde kullanılması öngörülen kredi ile iki ülke arasındaki güçlü işbirliğini daha ileri bir boyuta taşımış olacağız" diye konuştu. Doğal gaz arz güvenliğini teminat altına alacak bir sistemin kurulmasının önemli olduğuna değinen Dönmez, "Doğal gaz depolama alanında Silivri ve Tuz Gölü Doğal Gaz Depolama Tesisleri'nin mevcut kapasitelerinin geliştirilmesine devam ediyoruz. Nihai hedefimiz, yıllık doğal gaz tüketimimizin en az yüzde 20'sini depolayacak güçlü bir depolama altyapısını hayata geçirmek" ifadelerini kullandı. ICBC'den sağlanan kredi ilk 5 yılı ödemesiz 15 yıl vadeli olacak.
Likit doğal gazı gazlaştırma (FSRU) kapasitesinde güçlü artış  
Dönmez, son iki yılda FSRU (Yüzer LNG Depolama ve Gazlaştırma Ünitesi) ve LNG alanında çok ciddi atılımlar kaydedildiğini belirterek, şöyle devam etti:
"Günlük 20 milyon metreküp gazlaştırma kapasitesine sahip Türkiye’nin ilk FSRU’sunu geçtiğimiz yıl, ikinci FSRU tesisini ise bu şubatta devreye aldık. Üçüncü FSRU tesisini de en kısa zamanda işletmeye almak için çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Doğal gaz taşımacılığında önemi gittikçe artan ve gelecek 25-30 yıl içerisinde doğal gaz ticaretinin yarısından fazlasının gerçekleşeceği LNG alanında da yatırımlarımız artarak devam etmektedir. 2016 başında 34 milyon metreküp olan günlük gazlaştırma kapasitemizi yüzde 88 artışla, 2016 sonunda 64 milyon metreküpe çıkardık. 2017 sonunda ise bu rakam 117 milyon metreküpe ulaşmış durumdadır. Bütün bu yatırımlar sonucu 2016 sonu itibarıyla sisteme gaz giriş kapasitesi 190 milyon metreküpten, 2017 sonunda ise 288 milyon metreküpe ulaştı. Hedefimiz sisteme 400 milyon metreküp gaz sağlama kapasitesine ulaşmak."
Tuz Gölü Deposunun kapasitesi 5,4 milyar metreküpe çıkacak
27.06.2018 tarihinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nda Tuz Gölü Doğal Gaz Yeraltı Depolama Tesisi’nin yeni fazları için Dünya Bankası ve Asya Altyapı ve Yatırım Bankası ile BOTAŞ arasında yapılan -toplamda 1,2 milyar dolarlık- finansman anlaşmasına ilişkin imza töreni gerçekleştirilmişti.

İmza Töreninde konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak, "Hem geri ödeme koşulları ve uygun maliyeti hem de düşük faizi ile Türkiye için önemli bir finansman kaynağı olacak. Geçen yıl Tuz Gölü Doğal Gaz Depolama Tesisi’nin 550 milyon metreküplük ilk fazını devreye aldık. O gün milletimizle bu tesisimizin kapasitesini 5,4 milyar metreküpe çıkarma projemizi paylaşmıştık. İnşallah yoğun bir çalışma ile kapasiteyi kademeli olarak artıracak ve 2023 yılından önce 5,4 milyar metreküplük kapasiteye ulaşacağız. Silivri Doğal Gaz Depolama Tesisimizdeki genişleme ile birlikte 10-11 milyar metreküplük depolama hedefimize de ulaşacağız" ifadelerini kullanmıştı.

7 milyar dolar gelir ve 6 bin kişiye iş sağlanacak

BOTAŞ Genel Müdürü Burhan Özcan ise Dünya Bankası ve Asya Altyapı ve Yatırım Bankası ile 22,5 yıl vadeli, 1,2 milyar dolarlık finansman anlaşmasını imzalamak üzere bir araya geldiklerini belirterek, "Bu imzayla beraber, 5,4 milyar metreküplük depolama kapasitesine ve 80 milyon metreküplük günlük sisteme gaz verme potansiyeline sahip olacağız" demişti. Özcan, Tuz Gölü Doğal Gaz Yeraltı Depolama Genişletme Projesi Finansmanı İmza Töreni'nde yaptığı konuşmada dünyanın en büyük tuz sahası doğal gaz yeraltı depolama tesisinin finansmanına yönelik çalışmada sona geldiklerini ve sağlanan bu finansmanın Türkiye ve BOTAŞ’a duyulan güvenin bir göstergesi olduğunu söylemişti. Özcan, söz konusu kredi anlaşması ve yatırımlar sonrasında 7 milyar dolarlık ticari gelir elde edileceğini ve yaklaşık 6 bin kişiye istihdam sağlanacağını belirtmişti. 


DB, kredinin 600 milyon dolarlık kısmını ilk 7,5 yılı geri ödemesiz 22 yıl vadeli verdi. Kredinin diğer 600 milyon dolarlık dilimini ise AIIB karşıladı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder