25 Temmuz 2018 Çarşamba

PARA POLİTİKASI KURULU (PPK) TOPLANTI TUTANAKLARININ TAMAMINI AÇIKLAMALI





Cahit UYANIK

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 24 Temmuz 2018-Salı günkü toplantısında tartışmalı bir faiz kararına daha imza attı. Piyasanın beklentisi 1-1,5 puan faiz artışı iken, faizleri yüzde 17,75'te sabit tuttu. TCMB, bu kararını şu şekilde duyurdu:

"Sayı: 2018-27
24 Temmuz 2018
Para Politikası Kurulu Kararı
Toplantıya katılan Kurul Üyeleri: Murat Çetinkaya (Başkan), Ömer Duman, Erkan Kilimci, Emrah Şener, Murat Uysal, Abdullah Yavaş.

Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 17,75 düzeyinde sabit tutulmasına karar vermiştir.
Son dönemde açıklanan veriler iktisadi faaliyette dengelenme eğiliminin belirginleştiğine işaret etmektedir. Dış talep gücünü korumakla birlikte iç talebe dair yavaşlama sinyalleri artmaktadır.
Yakın dönemde maliyet yönlü gelişmeler ve gıda fiyatlarındaki oynaklık enflasyon üzerinde etkili olmuştur. Öte yandan, fiyat artışlarının alt kalemler bazında genele yayılan bir nitelik gösterdiği dikkat çekmektedir. İç talep koşullarının etkisinin azalacağı öngörülmekle birlikte enflasyon ve enflasyon beklentilerinin bulunduğu yüksek seviyeler fiyatlama davranışları üzerinde risk oluşturmaya devam etmektedir. Bu çerçevede Kurul, sıkı para politikasının uzun bir müddet korunmasının gerekebileceği değerlendirmesinde bulunmuştur.


Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları, para politikası kararlarının gecikmeli etkileri, maliye politikasının dengelenme sürecine vereceği katkı ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir.

Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır.
Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde yayımlanacaktır."

Evet, TCMB bu kritik faiz kararı ile ilgili gerekçesinin özetini, 31 Temmuz 2018-Salı günü açıklayacak. Bu açıklama, belki de son yıllarda en fazla merakla beklenen ve didik didik okunan metinlerden biri olacak. Sağlam ve doğru yorumlar yapıp, verilen sinyalleri anlayabilmek için... 

Adı üzerinde TCMB, bu toplantıda konuşulanların 'özetini' yayınlayacak. Oysa dünyadaki bir çok merkez bankası, kurul toplantılarının tutanaklarını olduğu gibi, virgülüne dokunmadan yayınlıyor. Türkiye benzeri bir faiz tartışmasını 2015 yılında da yapmıştı. O zaman kaleme aldığım aşağıdaki yazıda da; tutanakların özetinin değil, tamamının yayınlanması üzerinde durmuştum. Bu yazıyı paylaşıyorum: 

******

MB'NİN FAİZ TOPLANTISININ TUTANAKLARI TÜM AYRINTILARI İLE AÇIKLANMALI 

İşte aşağıdaki 7 isim... Faiz tartışmasına sebep olan 7 Para Politikası Kurulu üyesi...

1) Doç. Dr. Erdem Başçı
2) Murat Çetinkaya
3) Prof. Dr. Turalay Kenç
4) Necati Şahin
5) Doç. Dr. Mehmet Yörükoğlu
6) Doç. Dr. Ahmet Faruk Aysan
7) Prof. Dr. Abdullah Yavaş

Her ay toplanıp MB bürokrasisinin hazırladığı raporları görüşüp faiz kararını veriyorlar. Kanuna göre Para Politikası Kurulu, Başkan'ın başkanlığı altında, Başkan Yardımcıları, Banka Meclisince üyeleri arasından seçilecek bir üye ve Başkan'ın önerisi üzerine müşterek kararla atanacak bir üyeden oluşuyor. Hazine Müsteşarı veya belirleyeceği Müsteşar Yardımcısı toplantılara oy hakkı olmaksızın katılabiliyor. Başkanlık, Başkan Yardımcılığı ve Banka Meclisi üyeliği görevi sona erenlerin Para Politikası Kurulu üyeliği de sona eriyor. Müşterek kararla (üçlü kararname) atanacak üyenin para politikası konusunda çalışmalarının bulunması ve ekonomi, işletme, bankacılık ve finans alanlarından birinde akademik unvana sahip, görevi ile ilgili alanda en az 10 yıl çalışmış, yeterli bilgi ve tecrübeye sahip olması gerekiyor. Bu üyenin görev süresi beş yıl.

MB Yönetimi; Kurul’un ayrıntılı değerlendirmelerini içeren toplantı özetini toplantıyı takip eden 5 iş günü içinde açıklıyor. Ancak bu açıklama genel mahiyette ve özet... Ayrıntılara girilmiyor. Hangi üye ne düşünceyi savundu anlaşılamıyor.

MB'nin Cumhurbaşkanı Erdoğan ile geldiği bugünkü nokta, bu tutanakların artık açıklanmasını iyice zorunlu kıldı. Çünkü Erdoğan Kurul'u dışarıdan etkilerle karar almakla itham etti. MB'nin bu suçlamaya cevabı tutanakları tamamıyla (üstelik özet yayınlamaktan tamamen vazgeçerek)  artık her ay açıklamak olmalı... Böylesi bir açıklama, herkesi rahatlatacak ve Kurul'un gelecek ay veya aylardaki muhtemel gidişatı hakkında bilgi verecek, tartışmaları daha akılcı bir zemine çekebilecektir. 
25.02.2015

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder