22 Ocak 2019 Salı

KULİS: "MÜDÜRÜ NAYLON FATURA KESTİ, 3 YIL HAPİSLE YARGILANIYOR"

Fatura kestiler, hayatı değişti 

Cahit UYANIK

Bir iş adamı aradı. Derdi, yine o meşhur naylon fatura problemi... Yanında bir zamanlar 600 kişi çalıştırdığını ve devlete ayda 180-190 milyar SSK primi ödediğini anlatan iş adamı, 420 kilometre ötedeki bir tesisindeki müdürün kestiği 1 milyar liralık naylon fatura yüzünden 3 yıl hapis cezası ile yargılandığını yana-yakıla anlattı. 

Devletin katilleri, hırsızları, dolandırıcıları, karşılıksız çek kesenleri hapisten af yoluyla çıkardığını, kendisi gibi dürüst iş adamlarını ise içeriye atmaya çalıştığını ileri sürdü. Bu konuşma, bazı iş adamları tarafından dile getirilen "Esnaf hapishaneleri açılacak" iddiasını aklıma getirdi. Gerçekten de devlet şu kriz ortamında, sigortasını ve  vergisini son kuruşuna kadar ödeyerek adam çalıştıran girişimcileri dikkatle dinlemeli.


Türkiye'de kayıt dışı ekonomi ile tüm mücadele imkanları kullanılmadan insanları hapis cezaları ile yargılamak ülkedeki genel iş iklimine zarar veriyor. Üstelik anayasada son yapılan değişiklikle "ekonomik suça ekonomik ceza" kavramının kabul edildiğini de unutmamalıyız.

Naylon fatura basıp ticaretini yapanlar, bunları bilerek ve isteyerek kullananların yaptığı sahtekarlığa giriyor. Bu bir ekonomik suç değil. Ancak yanında çalıştırdığı müdürünün bilmeyerek kullandığı bir naylon fatura nedeniyle, işyeri sahibinin 3 yıl hapisle yargılanması da pek akla yatmıyor.   
(Bu yazı Ankara Ticaret Odası-ATO'nun yayın organı Ekonomik Denge'nin Mayıs-2002 tarihli sayısında Ekokulak köşesinde yayınlanmıştır.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder